Daniƫlle van Kesteren

Project volgens planning

Verslag totale inspanningen in 2018


De Indische Buurt is één van de pilotgebieden in de stad voor een integrale aanpak van het rattenprobleem. Dat houdt in dat we meerdere wegen hebben gezocht om de rattenproblematiek bij bewoners onder de aandacht te brengen. De focus lag daarbij op het creëren van bewustwording van de eigen bijdrage aan de overlast, en hoe bewoners zelf kunnen helpen het probleem terug te dringen. Dit moet een structurele gedragsverandering op gang brengen.

Als belangrijkste oorzaken van de rattenoverlast worden genoemd:
- Bijplaatsing van afval
- Zwerfafval
- Voedselresten op straat
- Voeren
Oproep aan bewoners:
- Zet vuilniszakken niet naast de container
- Houd je tuin of balkon netjes
- Zorg dat de ratten geen eten kunnen vinden op straat

De aanpak bestond uit het vertonen van de film Stop de Rat, een theatervoorstelling voor en door kinderen over de rattenoverlast, het ontwikkelen van educatief materiaal voor scholen, buurtvoorlichting, en voor de buurtplannen was in 2018 het thema ‘stop de rat’

Filmvertoningen Stop de Rat
De film is in 2018 bij 49 bijeenkomsten van bewonersorganisaties vertoond. In totaal zijn hiermee 589 mensen bereikt.
Het belangrijkste merkbare effect van de filmvertoningen is dat de rattenproblematiek een belangrijk onderwerp is geworden. Mensen die de film hebben gezien praten er over met mensen in hun omgeving.


Voorstelling ‘Straatratten’
In opdracht van de gebiedsteams Oud Oost en Indische Buurt samen heeft Studio 52nd samen met een groep kinderen van verschillende basisscholen in Amsterdam Oost de voorstelling ‘Straatratten’ gemaakt. De teksten zijn samen met kinderen geschreven, en in de voorstelling spelen de kinderen scènes samen met een professioneel acteur. Er waren twee voorstellingen in het Oostblok theater, op 13 en 14 mei.

Naar aanleiding van deze voorstellingen is educatief materiaal ontwikkeld dat aan alle basisscholen in Oost is aangeboden. Fragmenten van de voorstelling kunnen gebruikt worden om een les te wijden aan de rattenproblematiek, en kinderen te leren hoe zij zelf kunnen bijdragen aan een vermindering van het aantal ratten in de buurt.


Buurtvoorlichters
Vanuit het stedelijke project kregen wij het aanbod buurtvoorlichters langs te laten gaan. Daarvoor hebben wij in samenspraak met corporaties en GGD panden geselecteerd in de nabijheid van hotspots en waar we vermoeden dat ook de mensen wonen die door hun gedrag bijdragen aan de rattenproblematiek. Deze panden zijn in de nabijheid van plekken waar vaak ratten worden gesignaleerd, waar veel gemeld wordt, waar vaak afval bijgeplaatst wordt en vaak voedsel op straat of in de binnentuin wordt gegooid.
In totaal zijn ongeveer 2200 huishoudens bezocht.
Ambonpleinbuurt: 891
Makassarpleinbuurt: 938
Sumatraplantsoenbuurt: 368


Buurtplannen
In de Indische Buurt worden bewoners en bewonersorganisaties elk jaar uitgenodigd om een plan in te dienen rondom een bepaald thema. Dit jaar was het thema de rattenaanpak. De buurt werd uitgenodigd ideeën in te dienen die ze binnen een half jaar met buren of mensen uit hun organisatie konden uitvoeren. Helaas is dit geen succes geworden. Normaal vragen we ideeën rondom meer sociale thema’s, dit was de eerste keer dat we bewoners vroegen iets te verzinnen dat bijdraagt aan een probleem in de openbare ruimte. Blijkbaar was dat toch ingewikkelder. Het sluit ook lastiger aan bij activiteiten die de bewonersorganisaties al uitvoeren, waardoor het lastiger in te passen was in hun structurele activiteiten en dan te veel tijd zou kosten.

0
Open de update in eigen pagina