Activiteit

Workshops Omgaan met dementie; de kracht van anders communiceren

Op woensdag , 19:30 - 21:30 uur

Voor wie?
Voor mantelzorgers en familie die zorg geven aan iemand met dementie. Er zijn enkele plekken beschikbaar voor vrijwilligers.

Doelstelling en inhoud
In 5 bijeenkomsten leer je op een andere manier communiceren met een dierbare die lijdt aan dementie. De bijeenkomsten zijn interactief, positief en leuk om te doen.

Aanmelden, vragen en contact

De workshops zijn gratis, maar men dient zich wel van tevoren aan te melden want er zit een max aan het aantal deelnemers. Voor aanmelding en vragen kunt u contact opnemen Femke Schuiling fschuiling@dynamo-amsterdam.nl / 06 38 77 75 78.

Programma
16 mei Het verleden tot leven brengen: de kracht van herinneringen
Bij mensen met dementie blijven herinneringen van vroeger vaak nog lang intact. Deelnemers ervaren dat het ophalen van herinneringen een inspirerend middel is om op een fijne manier contact te hebben met mensen met dementie. De deelnemers krijgen handvatten over het stellen van de juiste vragen en het voeren van een gesprek zonder de ander te confronteren met zijn geheugenproblemen.

23 mei Zonder woorden: de kracht van non-verbale communicatie
Veel mensen met dementie kunnen dingen niet meer goed onder woorden brengen, maar voelen wel heel goed de sfeer aan. Lichaamstaal is heel belangrijk. We leren in deze workshop hoe je zonder woorden duidelijk kan maken dat je in interesse toont in
de ander, hoe je een boodschap overbrengt, hoe je het best iemand kan benaderen en hoe je lichaamstaal kan inzetten om het contact ten positieve te veranderen.

30 mei Samen genieten: de kracht van muziek en geluiden
Mensen met dementie kunnen snel overprikkeld raken in een omgeving vol onbekende of onverwachte geluiden. Gastspreker Andy Bruce (musicus in o.a. het Metropole Orkest en oprichter Klankspoor) leert ons hoe muziek van persoonlijke voorkeur en biografische geluiden een rol kunnen spelen in het zorgen voor een veilig gevoel. De deelnemers krijgen handvatten en tips om zelf aan de slag te gaan om eigen audiospeellijsten te maken.

13 juni Het kan anders: hoe om te gaan met de nieuwe realiteit
Iemand met dementie krijgt steeds meer moeite met het uitvoeren van alledaagse dingen. In hoeverre neem je dingen over en hoe kan je de persoon met dementie het beste ondersteunen? In deze workshop wordt hier dieper op ingegaan en op hoe de deelnemers de mogelijkheden van de persoon met dementie het best kunnen benutten.

20 juni En ik? de uitdaging om goed voor jezelf te zorgen
In deze workshop wordt ingegaan op de mantelzorger en vrijwilliger zelf. Wat kan je zelf doen om te voorkomen in een negatieve spiraal terecht te komen. Wat kan je zelf doen om een betere balans te krijgen tussen ‘energiegevers en energievreters’. Hoe
kan je jouw sociale netwerk inzetten? Uitgangspunt: als je zelf goed in je vel zit, kan je beter voor een ander zorgen.

Trainers
Femke Schuiling is participatiemedewerker bij Dynamo. Zij is coördinator van dagcentrum Kraaipan voor ouderen uit Oost met (beginnende) geheugenproblemen en hun mantelzorgers. En ze coördineert het Alzheimer Café Amsterdam Oost, Diemen, Duivendrecht.

Nesime Akkanat werkt als cliëntondersteuner bij Dynamo in Amsterdam Oost. Zij heeft daarnaast ruime ervaring met het werken met ouderen en hun mantelzorgers.

Annemarie Bolder werkt als ergotherapeut bij Zorggroep Amsterdam Oost. Ze heeft ervaring met het begeleiden van mensen met dementie en hun mantelzorgers in de thuissituatie. Ze werkt in Europees verband aan projecten voor verbetering van contact met mensen met dementie

Locatie
Buurtcentrum Oosterpark, 3e Oosterparkstraat 159
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
start / einde
Gestart op wo 16 mei 2018. Beƫindigd wo 20 juni 2018
Illustration
 
maximum aantal deelnemers
20
Deel dit: