Activiteit

Masterclass Eenzaamheid, wat helpt?

donderdag 22 november 2018   |   16:00 - 18:30 uur   |   Meevaart

Prof. Dr. Jenny Gierveld geeft een masterclass over de mogelijkheden om eenzaamheid te voorkomen. De gratis masterclass vindt plaats op donderdag 22 november tussen 16.00 en 18.30 uur in De Meevaart op Balistraat 48a, Indische Buurt. Deze bijeenkomst is bedoeld voor iedereen in Amsterdam Oost met interesse in het onderwerp.

Eenzaamheid is van alle leeftijden en speelt ook onder bewoners in Amsterdam Oost. Eenzaamheid is een complex verschijnsel, van buitenaf niet waarneembaar, en kent vele oorzaken en oplossingsmogelijkheden. Een gevoel van eenzaamheid hoeft niet altijd een probleem te zijn. Het wordt pas een probleem wanneer eenzaamheidsgevoelens langer duren en er geen oplossing voorhanden is. Langdurige eenzaamheid vermindert de levenskwaliteit en kan leiden tot ernstige lichamelijke en psychische klachten. Tal van organisaties in Amsterdam Oost zetten zich dan ook in om eenzaamheid te bestrijden. Hoe werken deze initiatieven die gericht zijn op eenzaamheid? Wat helpt en wat leren we ervan?

Jenny Gierveld is emeritus hoogleraar aan de afdeling Sociologie en Sociale Gerontologie van de Vrije Universiteit Amsterdam en gespecialiseerd in eenzaamheid. Zij doet al 50 jaar onderzoek naar eenzaamheid en is de pionier van het eenzaamheidsonderzoek in Nederland. In de masterclass vertelt ze aan de hand van haar onderzoek over de mogelijkheden om eenzaamheid te voorkomen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan over wat helpt in het bestrijden van eenzaamheid, waarin de rol als bekende, vrijwilliger of beroepskracht wordt uitgelicht.

Deze masterclass wordt georganiseerd door Vrijwilligersacademie Amsterdam en Kennismarkt Oost. Kennismarkt Oost is het online platform voor het totaalaanbod van (gratis) trainingen en workshops voor vrijwilligers en mantelzorgers in Amsterdam Oost. Wil je je aanmelden voor deze masterclass of één van de andere cursussen? Ga naar: https://oost.kennismarkt.amsterdam Na aanmelding ontvang je automatisch een e-mail met een bevestiging van je deelname.

type:  Workshop / les
thema's: Gezondheid
meer info over locatie: Conferentiezaal, 2de verdieping
aanmelden: Aanmelding vooraf noodzakelijk