Naast het opzetten van het platform de BuurtBalie in verschillende buurten, initiëren wij ook andere projecten en werken we samen met diverse partijen.

Het Indische BuurtGala 2014
Een uniek en succesvol evenement op buurtniveau
Het eerste Indische BuurtGala in StayOkay op 24 oktober 2014 was een zeer groot succes! Het doel van het Gala was om nieuwe verbindingen met verschillende partijen uit de buurt tot stand te brengen en elkaar te inspireren.

‘Dat is gelukt’ zegt Nevin Özütok, lid van het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel Oost en één van de 140 aanwezigen. Vele mensen hebben elkaar gevonden tijdens de avond. Dat werd gefaciliteerd door het thema van de avond ‘Vraag het je buur(t).’ Jan Verhoek, Zorg-IT programmeur, heeft de informele zorgaanbieders uit de buurt leren kennen. Buurt-koks Waffaa en Simona gaan vaker samenwerken. Het Amsterdam University College neemt het idee van open colleges voor de buurt mee. De financiële opbrengst van €14.000 gaat naar vier organisaties die zich inzetten voor kinderen uit de buurt.

Annemarie van der Geest, initiatiefnemer van het BuurtGala, geeft aan dat het een succes was. Zowel op de avond zelf als gedurende de voorbereidingen. Mensen bij elkaar brengen en inspireren is wat Van der Geest in het dagelijkse leven doet. Onder andere met de BuurtBalie, een lokale website waarbij alle initiatieven (groot en klein) van de Indische buurt te vinden zijn.

Tanja Jadnanansing, tweede kamerlid, heeft de avond gepresenteerd samen met Redouane Admine, een jong talent uit de buurt. Op de vraag of Tanja mee wilde doen was het antwoord direct; “Natuurlijk! Lang leve Oost”. Tanja en Redouane waren twee van de 65 vrijwilligers die het BuurtGala mogelijk hebben gemaakt.

Doel BuurtGala
Het thema van het BuurtGala was ‘Vraag het je Buur(t)’; onze buurt beschikt over een enorme schat aan kennis, ervaring, energie, ideeën en mogelijkheden. Als we deze delen, kunnen we de buurt nog aantrekkelijker maken. We willen relaties creëren tussen mensen en organisaties uit diverse sectoren. Er zaten diverse interessante buurtpartijen met elkaar aan tafel– grote en kleine bedrijven, bewonersinitiatieven, zzp-ers, opleidingsinstituten, stichtingen, fondsen en woningcorporaties.

Programma
Onze Gala gasten werden getrakteerd op prachtige optredens van Klassiek rondom de Klas en Het Nederlands Philharmonisch orkest. De avond werd afgesloten met een volle dansvloer onder leiding van een swingende Buurtband.

De Goede Doelen
De opbrengst van het Gala gaat naar vier initiatieven gaan die zich inzetten voor kinderen uit de buurt: Oost Indisch Groen (http://oostindischgroen.nl/); ter bevordering en bewustmaking van gezonde voeding, Speeltuin Batavia, voor verbetering van recreatieruimte voor kinderen, Talentontwikkeling via Klassiek rondom de Klas (http://www.klassiekrondomdeklas.nl/) en speciale aandacht voor Check me Move (http://www.checkmemove.nl/), die zich actief inzetten voor kinderen met autisme.

 

 

Onze Gala gasten

 

De volgende partijen zaten met elkaar aan tafel:

 “Het OLVG heeft gastvrijheid hoog in het vaandel staan. Iedereen is welkom in ons ziekenhuis en dat willen we ook naar de buurt en zijn bewoners uitdragen.”

Civic: “Samen zorgen in je buurt.”

Bar Joost: “Goed om onze energie te bundelen en te kijken hoe we de buurt nog mooier kunnen maken.”

Eigen Haard: “Ontwikkeling van de buurt vinden we belangrijk en hopen dat het BuurtGala hieraan bijdraagt. We nodigen ook buurtbewoners uit om aanwezig te zijn en te genieten van een mooie avond.”

VU: “Wij investeren in de buurt omdat deze buurt veel interessante maatschappelijke ontwikkelingen doormaakt. Wij maken daar graag deel van uit!”

Lohr Liften: “De reden waarom we graag mee willen doen aan dit gala is vanwege het leuke initiatief dat genomen is om deze goede doelen te steunen.”

 “We as Amsterdam Uni College is committed to contributing to the Indische Buurt community by participating in this Gala Dinner. And also through our students’ community projects such as Taste Before You Waste, one of the caterers for this event”.

 “Hotel Arena houdt van Amsterdam Oost en vindt het belangrijk dat Amsterdam Oost leuk is om te wonen, te werken, te verblijven, te ontdekken etc. en dit in goede harmonie met en voor elkaar. Daarom ondersteunen wij initiatieven als het Indische Buurt Gala”

 “Door je in te zetten voor de wijk word de Indische buurt beter en daar plukt Licht en Meubels ook de vruchten van.”

 Politie Amsterdam: “De beweging om samen het verschil in de buurt te maken is voelbaar. Graag doen wij mee!”

 “Javinto wil ontdekken welke initiatieven en behoeften er in de buurt zijn om mantelzorg beter te organiseren door een communicatieplatform.”

 The Manor Hotel Hampshire Eden: “Betrokkenheid bij de buurt, een buurt om trots op te zijn!!!”

 Camping Zeeburg: “Kamperen verbindt mensen… En wat mensen verbindt, verdient onze steun.”

 “In WILDE ZWIJNEN komen ook vaak mensen uit de buurt lunchen of dineren. Buiten dat hebben we door de dagelijkse drukte in het restaurant weinig of zelfs nauwelijks de tijd om contact te maken met andere mensen en ondernemers uit de buurt terwijl we wel nieuwsgierig zijn. Goede doelen steunen we sowieso sinds ons bestaan. Dat heeft zeker meegespeeld bij de aankoop van deze stoelen. Een interessante combinatie.”

 Jansen Vintage “Als buurtondernemer vind ik het vanzelfsprekend om betrokken te zijn en elkaar te versterken!”

 Ooijevaar | Bevlogen bouwers: “Een unieke buurt die om vakwerk vraagt, waar we als bevlogen bouwers trots op zijn!”

 Bollemeijer: “Al 90 jaar een heldere kijk op de toekomst.”

 Div Herenkabinet: “Ik vind het niet meer dan logisch om aanwezig te zijn en bij te dragen aan een initiatief waarbij het welzijn en verbeteren van de buurt waarin ik leef en onderneem centraal staat.”

 Jansen Vintage: “Als buurtondernemer vind ik het vanzelfsprekend om betrokken te zijn en elkaar te versterken!”

Onze partners

 

Meevaart: “Wij varen altijd mee, en met enthousiasme als de richting de juiste is.”

 Bloemstylist van het BuurtGala, Hettie Drost van Plokje: “Ik vind het Gala een geweldig initiatief en draag graag bij aan verbinding en mooier maken van de buurt.”

 Pieternel Vloeimans: “Huis & Tuin aan Kant houdt van mooi maken. Daarom werk ik met plezier mee aan de aankleding van dit Gala!”

 Makkie: “Samen is het een makkie!”

 Hubo Wittenburg: “Onze motivatie om mee te doen komt door jullie enthousiasme en we kunnen helaas weinig schenken , maar wel een keer niets verdienen, vandaar.”

 Nina’s Kitchen: “Iets waardevols doen voor mijn buurt waar ik zo mooi leef? Graag!”

 Barbara van Amandines: “Heel leuk om iets bij te kunnen dragen om deze bruisende buurt nog iets veelzijdiger te maken voor kinderen.”

 Lars Gorter van GHV Bouw Amsterdam: “Als bevlogen timmerman is het mijn passie om mooi te maken; van de Buurtcamping tot BuurtGala, tot aan de hele stad! Dit is wat ik het liefste doe!”

 “Pontmeyer draagt bij aan het bouwen in de buurt.”

 Héman: “Samenwerken ten behoeve van een goed doel is een initiatief dat we graag ondersteunen!”

 “Laserbeest ziet ernaar uit zich ook vast te bijten in dit mooie project!”

 "Repaircafé koffie en thee, koekje er bij, iedereen blij !"

 Marijke Krabbenbos van Bites & Business: “Als specialist in het faciliteren van vragen en antwoorden tijdens diners helpen wij jullie graag!” 

Indische BuurtBalie Foto's en Film 
Bekijk hier de foto's van het Indische BuurtGala.

Bekijk hier de foto's van onze fantatstische vrijwilligers!

Bekijk Indische BuurtGala Film op youtube. 

Indische BuurtGala in de media
Reactie Gala-gast Boubker Chenhih van Kamers voor kansen op www.buurtbalie.nl: "We kregen op een gegeven moment de opdracht om een vraag te stellen aan de gasten en deze op een doos te schrijven en de antwoorden zouden allemaal in de doos worden gestopt. Ik had geen idee wat voor vraag ik moest stellen en ik besloot maar te vragen wat de buurt miste aan faciliteiten of ondernemingen. Tja, het ondernemerschap zit nog altijd in mij die maar niet kan wachten tot ik ben afgestudeerd om zo direct aan de slag te gaan. De doos ging op reis en werd doorgegeven. Steeds kreeg ik een ander doosje waarop ik een antwoord moest geven. Er werd gerouleerd en ik kwam in contact met andere buren. Weer begon het voorstellen maar dit keer ging het veel soepeler dan in het begin. Binnen 2 minuten wist je wie een persoon was, wat iemand zijn visie was en wat ze graag zouden willen bereiken. De avond kwam tot zijn eind en het aantal personen met wie ik een dialoog had gehad, was niet op twee handen te tellen. Het eten was niet mijn favoriet maar vooral de sfeer en openheid kon ik zeker waarderen. Of ik volgend keer weer aanwezig zou willen zijn? Heel graag! Of ik er ook 250 euro voor zou willen betalen? Niet in mijn studentenjaren maar daarna zeker. Er werd die avond 14.000 euro verzameld voor het goede doel, maar ik ben overtuigd dat mensen hebben meer gekregen dan waar ze voor kwamen."


Blog fotograaf Wardie Hellendoorn Photography - www.wardie.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verantwoording Financiën BuurtGala
De organisatie van het Indische BuurtGala vindt het belangrijk om transparant te zijn betreft de financiën van het Indische BuurtGala.

 Wij danken de gasten van het gala hartelijk voor hun bijdrage door middel van hun reserveringen van de stoelen, de veiling en de aankoop van de kroonluchters. Een grote dank naar onze partners die ervoor hebben gezorgd dat de kosten voor dit spetterende BuurtGala zo laag zijn gebleven.

 De uiteindelijke opbrengst voor de vier goede doelen is €11.540 (ipv de eerder gecommuniceerde €14.000, dit i.v.m. een aantal last-minute onvoorziene kosten). Elk goed doel ontvangt dus ongeveer €2.885. De goede doelen zullen zelf naar de gasten toe verantwoorden hoe zij het geld hebben gebruikt. De organisatie van het Indische BuurtGala is hier niet verantwoordelijk voor.

Onze buurt
De Indische Buurt met 22.667 inwoners is een levendige buurt in opkomst met een gunstige ligging dichtbij het centrum van Amsterdam. De buurt biedt uitstekende voorzieningen, veel groen en volop leefruimte. De buurt heeft de afgelopen jaren in de lift gezeten door investeringen van de overheid en woningcorporaties in de fysieke omgeving. Ook is er een toenemende betrokkenheid van bewoners die zich actief inzetten voor thema’s die voor een grotere groep bewoners van belang zijn. Aantrekking van nieuwe populaties van hoger opgeleiden en financieel sterkere bewoners, heeft nieuw sociaal en financieel kapitaal aan de buurt toegevoegd. Een trend die nog steeds groeiende is.

Links: Indische BuurtGala, Indische BuurtGala Film, Foto's Indische BuurtGala, Foto's Vrijwilligers Indische BuurtGala