Vacature / hulpvraag

Steungroep ouders van tieners die thuiszitten

geplaatst op 3 november 2018, 16:34 uur, door Camille van Neer

Mijn kinderen Arjuna en Ronan (tweeling van 15) zitten beiden al jaren thuis, met steeds tussenpozen van enkele maanden waarin ze 'het weer proberen'. Faalanst, sociale angst, een verhuizing van India (waar ze opgroeiden) naar Nederland en vooral het verlies van hun moeder enkele jaren geleden (vlak nadat ze in Nederland waren) maken het onmogelijk voor hen om een 'gewone' schoolloopbaan te volgen. Dat wil niet zeggen dat ze niet 'iemand willen worden'! Ze hebben ook dromen en verlangens, net als andere tieners. En daarom is het zo belangrijk dat er (altijd) mensen zijn die in hen geloven. 

Ik ben ervan overtuigd dat er meer ouders zijn van (middelbare) scholieren die al tijden (of bij tijden langere tijd) thuiszitten. In Oost ben ik aan het zoeken (maar eigenlijk in heel Amsterdam wel) naar ouders die zich in verbinding met mij samen zouden kunnen verzekeren van onderling begrip en steun. Dat er naar ons geluisterd wordt, is al fijn. En natuurlijk is er (soms) een begrijpende school (als die zich nog met de jongen of meisje wil bezighouden), een invoelende Ouder-Kind-Adviseur of zelfs een openstaande deur bij de Leerplichtambtenaar en GGZ-arts. Toch is het onderlinge 'lotgenotencontact' tot zoveel meer in staat. Dat hoeft niet allemaal in fraaie zinnen en mini-conferenties, maar gewoon af en toe bij elkaar koffie/thee en laten voelen dat we er (voor elkaar en onze kinderen) mogen zijn. 

Op termijn ben ik naar een blijvender en inhoudsrijkere oplossing op zoek, want ik denk zelf dat we als ouders - als de overheid (leerplicht, ggd-arts, ouder-kind-centrum-school) ons de ruimte geven, onderwijs ook zelf kunnen regelen. Er zitten niet alleen kinderen thuis, maar ook (afgebrande, maar heel gemotiveerde) leerkrachten die vakken kunnen en willen doceren, soms een-op-een of in heel kleine groepjes, dat wat je kind aankan. 

Maar nu nog even niet. Eerst contact maken. Eerst ontmoeten. En dan zien wat wenselijk en mogelijk is.

'Thuiszitters' staan bij verschillende instanties 'op de radar', want het is een enorm en niet-afnemend probleem in heel Nederland. Maar wel een probleem waar wij als ouders ook graag aan werken. En dat kan, als wij dat willen met elkaar.

Heb je interesse in zo'n groep die elkaar 'een dienst' kan bewijzen, neem dan contact op met me via camillevanneer@gmail.com of hier via een berichtje op de buurtbalie.

Wellicht tot ziens! 

 

Camille van Neer

Balistraat 126-2

ingangsdatum heden
herhalend Tweewekelijks of maandelijks
3 reacties

Geke Oosterhof

Camille, wij willen hier ook aandacht aan besteden. Zie ons plan in https://oud-oost.onsgebied.nl/project/4718/newest-art-in-de-buurt en dan vooral punt 3: 'een plek waar kinderen samen met onze kunstenaa Lees meer
3-nov-2018 19:59

Camille van Neer

Helemaal goed, misschien nog eens nadenken hoe de grootste bottelnek te nemen: mensen 'naar binnen krijgen' om die wensen kenbaar te maken, te willen delen (vinden veel mensen misschien eng of in eerste aanleg erg persoonlijk). Misschien helpt het om zelf al met wat voorstellen ('geschreven in potlo Lees meer
3-nov-2018 20:49

Camille van Neer

Op Facebook krijg ik de feedback dat aan zo'n plek echt behoefte is: een veilige en aantrekkelijke plek waar kinderen met bijv. sociale angst zich toch kunnen ontplooien. Kunst kan daarvoor een mooie landingsbaan zijn, maar het zal nog wel enige denkkracht en intuitie en een portie geluk vergen om z Lees meer
4-nov-2018 09:25
Wil je reageren? Meld je dan aan.