Project in gebiedsplan 2019

Gedeelde groentetuinen in de Indische Buurt

Geplaatst op 22 oktober 2018, 14:52 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2019 - Indische buurt

VOORLOPIG BESLUIT: Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2019 - Indische buurt

ARGUMENTATIE:
Mooi initiatief. We onderzoeken momenteel of moestuinen in het talud kunnen komen. We gaan de bodemkwaliteit onderzoeken, en er is een vergunning van ProRail nodig. Als de grond geschikt is en ProRail akkoord organiseren we samen met de initiatiefneemster een bijeenkomst voor alle geïnteresseerden.

Het idee is: een grote tuin die verdeeld is in kleinere percelen. De tuin zal ergens in of rond het gebied tussen de Javastraat, Sumatrastraat, Borneostraat en Celebesstraat gevestigd worden. Elk lid van de tuingroep heeft een eigen kleine tuin voor groenten en bloemen. De tuin wordt op natuurlijke wijze onderhouden; wij zullen onze planten beschermen door een uitgebalanceerde omgeving te creëren met een combinatie van eetbare groenten en bloemen die insecten aantrekken. De tuin is gericht op het creëren van een gemeenschap van individuen en/of gezinnen die geïnteresseerd zijn in het creëren van een duurzamere en mooiere omgeving door groenten en bloemen te kweken voor privégebruik. Leden van de gemeenschappelijke tuin zullen gereedschap en compost delen, evenals kennis over het verbouwen van groenten en planten en het opslaan en delen van zaden. We zullen een gedeelde plek voor compost creëren.

Er zijn in de Indische Buurt drie gemeenschappelijke tuinen, allemaal met een wachtlijst. Daarom denk ik dat er veel mensen in onze buurt zijn die aan dit project willen deelnemen.

Toelichting

Gemeenschappelijke tuinen hebben veel voordelen, zowel voor de mensen die deel uitmaken van deze kleine gemeenschap, maar ook voor andere mensen in de buurt:
• Gemeenschappelijke tuinen gebruiken land dat niet is verzorgd en verplaatsen vaak gebieden met strooisel die een onderkomen vormen voor ratten in een prachtige tuin die schuilplaats biedt voor insecten.
• Gemeenschappelijke tuinen dragen bij aan de inspanningen om een duurzamere en aantrekkelijkere omgeving te creëren en dit zichtbaar te maken voor grote groepen mensen.
• Gemeenschappelijke tuinen helpen bij het vergroten van het gemeenschapsgevoel in buurten.
• Gemeenschappelijke tuinen maken buurten groener en mooier en voegen diversiteit toe aan bestaand groen.
• Gemeenschappelijke tuinen kunnen worden gebruikt als een educatieve omgeving, vooral voor jonge kinderen, om de noodzaak van gezond eten en lokaal consumeren te benadrukken.

Op dit moment kijken wij met de gemeente waar de tuin gevestigd wordt. Waarschijnlijk zal dit aan de Celebesstraat zijn, naast de voetbalkooi, tussen de Bankastraat en de Delistraat.

Als je mee wilt doen aan dit project en een eigen kleine tuin wilt hebben, kun je contact opnemen met:
Daniëlle van Kesteren, Gebiedsmakelaar Indische Buurt: D.van.Kesteren@amsterdam.nl

Gewenst resultaat 10-15 kleine tuinen die door individuen en/of gezinnen worden verzorgd om groenten voor eigen consumptie te verbouwen. De tuin kan ook een model zijn voor meer mensen om hun eigen tuin te beginnen of zelfs om hun groenten in een pot op hun balkon te laten groeien.
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling Betrokkenheid van bewoners en ondernemers bij meer groen in de Indische Buurt (?)
Financiële dekking:
  • Stedelijk: 7.500,00 - Groengelden
  • Overig: 7.500,00 - Bijdrage woningcorporaties Eigen Haard en de Alliantie
Deel dit:
2 project-updates

Martine Koehein

18-sep-2019 22:16
Project achter op planning

De groep bewoners is nog steeds enthousiast betrokken. De uitvoering is echter lastig maar zeker niet onmogelijk. Hierdoor duurt het langer dan gedacht voordat echt de uitvoering kan starten.
0

Open de update in eigen pagina

Martine Koehein

12-feb-2020 13:31
Project achter op planning

In het spoortalud van de Celebesstraat, tussen Bankastraat en Delistraat, willen bewoners graag een moestuin beginnen. Samen met de initiatiefnemers zijn we de mogelijkheden aan het verkennen. We zijn nog in gesprek over de definitieve inrichting van de buurtmoestuin. De verwachting is dat de tuingr Lees meer
0

Open de update in eigen pagina
21 reacties

Ann Desmet

Ja: Ik heb altijd een moestuin gehad en moet me nu beperken tot wat kruidenpotten op het balkon. Het lijkt me heerlijk om met buurtbewoners in contact te komen en samen te tuinieren!
di 13 november 2018 08:20

Tanja van Nes

Ja mits...: Het veilig is. Ik kreeg van het consultatiebureau een mail dat mijn kind in onze buurt niet in de aarde zou moeten wroeten/spelen, omdat er zoveel lood in de grond zit en mijn kind daar ernstig gevaar door kan lopen. Dan lijkt het me geen goed idee om groente geteeld op deze grond te gaan eten.
A Lees meer
wo 14 november 2018 17:45

Rens van der Linden

Ja
za 17 november 2018 23:43

Daniëlle Wittenberg

Ja
ma 19 november 2018 20:21

Mirkam Van oort

Ja
ma 26 november 2018 17:24
Wil je reageren? Meld je dan aan.