Alex Verkade

Bewoner
Wie is Alex?
Ik woon sinds 1998 in de Indische Buurt, de laatste tien jaar op de hoek van Sumatrastraat en Insulindeweg. Vorig jaar hebben mijn vrouw en ik samen een huis gekocht; in de Indische Buurt lukte dat niet, maar vlak erbuiten wel. We wonen nu op de Borneolaan in het Oostelijk Havengebied.
Mijn werk en hobbies
Ik werk in de wetenschapscommunicatie: ik probeer wetenschappers en niet-wetenschappers met elkaar in contact te brengen en ze van elkaar te laten leren. Denk aan lesmateriaal over wetenschap voor scholen, maar ook bijvoorbeeld wetenschaps/kunstfestivals.

Voorheen had ik daarvoor een eigen bedrijf (www.praktijk.nu, begonnen vanuit het huis van een vriendin op de Sumatrastraat), tegenwoordig ben ik drie dagen per week in dienst van de overheid in Den Haag, de rest werk ik als ZZP-er.

Vrijwillig houd ik onder andere voor We Are Public in de gaten wat er in Amsterdam allemaal voor leuks gebeurt op wetenschapsgebied.

In mijn vrije tijd luister en maak ik veel muziek, onder andere bij Voices op de Molukkenstraat; ik sport bij SmartFit voorheen Ultimate Fitness voorheen Barbarians; en ik drink graag een biertje met leuke mensen bij Brouwerij 't IJ.
Mijn omgeving
De Indische Buurt is natuurlijk de beste buurt van Amsterdam. Het Flevopark is het mooiste park van de stad, Mesken heeft de allerbeste kebab en ik vind het fijn om zoveel verschillende soorten mensen om me heen te zien. De laatste jaren is er leuke horeca bij gekomen - op zich een voordeel, hoewel ik eigenlijk nu al vindt dat het een beetje teveel wordt. Gelukkig vind je in de Javastraat ook nog steeds de oude kleermaker, baklava, kebab, groente, import en de visboer.
Kortom, ik kom er nog steeds ontzettend graag en vaak!
Mijn droom
Het is mooi om te zien dat de Indische Buurt in opkomst is, maar ik hoop wel dat het een gemengde buurt blijft, en niet helemaal overgenomen wordt door dure huizen en horeca. En het zou fantastisch zijn als mensen uit verschillende groepen elkaar ook echt ontmoeten, in elkaars winkels en cafe's komen, een praatje maken. Dat het steeds moeilijker wordt om op de stoep al een scherpe streep te trekken tussen de bezoekers van Walters en die van het koffiehuis ernaast.