René Janssen

Bewoner, Ondernemer, Professional, Verbinder, vernieuwer
Wie is René ?

Ik ben wat mij betreft voor altijd inwoner van Amsterdam Oost en woon daar lekker aan het water, en toch in de wijk.

Mijn werk en hobbies

Ik ben zelfstandig programmeur podiumkunsten bij Cultopia, communicatieprof bij Tekstmeneer Tekst & Redactie, en ook artistiek leider bij Theatergroep Kaderloos. Ik ben daarnaast organisator en programmeur onder de noemer Cultopia. Bij Cultopia leid ik JamPot Jamsessie, Arto Comedy, StoryNight, FilmClub, Politiek In De Wijk, Salon Come Together en Schoonheid & Troost Online en zit ik in het kernteam van Freedom Fighters Festival, Internationale Vrouwendag Amsterdam Oost, festival I AM/Arren Moede en Indische Buurt Communities. Ik ook werk veel samen met beeldend kunstenaar Robert Pennekamp van KRIMPClub. Verder werk ik vrijwillig voor Stichting Meevaart. Alles wat ik doe vind je terug in de Facebookgroepen onder die namen.


Ik kijk daarnaast graag naar muziekdocumentaires, fictie-series gebaseerd op non-fictie, voetbal en wielrennen, en alternative movies. Ik lees graag opiniebladen. Ik schuim ook graag het internet af op zoek naar muziek uit de periode 1955 - 2005 en naar vernieuwende standup comedy. Bewegen doe ik lekker op mijn Gazelle Chamonix Excellent S8 en op de hometrainer thuis. Als laatste schrijf ik semi-autobiografische korte verhalen en dicht ik.

Mijn omgeving

Mijn straat is zo gemengd als de hele wijk is en dat is fantastisch. Elke dag is daardoor anders en verrassend. Kansen voor bewoners scheppen op alle vlak is al jaren het sterkste punt van Oost. Dat laten de laatste tien jaar overduidelijk zien. Toch is er nog steeds verborgen armoede, kansenongelijkheid, eenzaamheid en verkrotting, zijn er te weinig sociale huurwoningen en zijn er groepen die langs elkaar heen leven waar dat niet hoeft. In dat verband wil ik met name heldere communicatie hierover en ook kunst en cultuur als middel inzetten om deze zaken voor het voetlicht te brengen en voor en samen met de wijk aanpakken. Elk sociaal wijkinitiatief kan met me in gesprek gaan over vrijwillige ondersteuning van zijn/haar plannen.

Mijn droom

Iedereen doet mee, iedereen blijft meedoen. Dat was niet zo, en is nu wel zo. Het komt goed.

Mijn expertise

Ik heb ruime kennis van en langjarige ervaring met lokale interactie tussen bewoners, beleidsmakers, informele organisaties, ondernemers, kunstenaars en welzijnsorganisaties. Ik ben ook in bezit van zowel de benodigde opleidingen als een zeer groot netwerk op dit vlak. Belangrijk in alle opzichten vind ik het bewustzijn van de rol van de actieve buurtbewoner die onafhankelijk kan meedenken met ieder sociaal onderdeel binnen de wijkdynamiek om zo tot de juiste consensus en besluiten te komen.


Ik heb een duidelijke visie op participatie: zijn we het niet eens dan praten we door tot dat wel zo is. Laagdrempelige kunst en cultuur vormen daartoe een sterk verbindend middel - evenals plenaire bewonersbijenkomsten die op een vernieuwende manier toegepast moeten worden. Communities zijn open en permeabel, en sluiten niets of niemand uit. Luisteren is belangrijker dan praten. We respecteren elkaar, en we willen allemaal één ding: een open, veilige samenleving met plek voor iedereen. Dat is ons baken.


 

Mijn mogelijkheden

Ik neem en steun initiatief, ik verbind, ik communiceer, ik werf, ik strijk plooien glad, ik houd overzicht, ik temporiseer waar nodig en versnel waar het moet. Ik enthousiasmeer en ik ga door tot we zijn daar waar we afgesproken hadden te willen komen. Ik kan voorzitten, lobbyen, organiseren, schrijven en sfeer maken. Ik kan groepen bijeen houden, kortom, en de gestelde doelen bereiken via wegen die voor iedereeen acceptabel zijn.


 

Relevante ervaring

Ik heb bovenstaande werk- en zienswijze de afgelopen elf jaar geschraagd zowel als vrijwilliger als als professional in de Transvaalbuurt, de Indische Buurt en het Oostelijk Havengebied in Amsterdam. Daarnaast ben ik lang podiumprogrammeur bij theaters geweest, heb ik jaren teams geleid in het business to business bedrijfsleven en heb ik tien jaar lang communicatiewerk gedaan bij bladen en voor communicatiebureau's in het maatschappelijk middenveld. Ik ben nu, naast drukbezet vrijwillig podiumprogrammeur, ssan het werk als zzp-er voor twee vaste opdrachtgevers binnen het sociaal maatschappelijk middenveld en daarbinnen houd ik me met name bezig met de vertaalslag van wensen en ongenoegens van burgers naar overheden en vice versa, in de hoop daar bruggen te kunnen bouwen.