Persoon

René Janssen

Bewoner, Ondernemer, Professional, Verbinder, vernieuwer
wie is René ?

Ik ben wat mij betreft voor altijd inwoner van de Indische Buurt en woon daar lekker aan het water en toch in de wijk.

werk en hobbies

Ik ben zelfstandig communicatieprofessional bij Tekstmeneer Tekst & Redactie en ook artistiek leider bij Theatergroep Kaderloos. Ik ben daarnaast organisator en programmeur (onder de noemer Cultopia) van JamPot Jamsessie, van Arto Lokalo Open Mic, Film In de Wijk, Politiek In De Wijk en Salon Come Together, in en om de Meevaart. Ik werk daarbij veel samen met beeldend kunstenaar Robert Pennekamp van GROEI Meevaart. Verder werk ik vrijwillig voor de Meevaart/Stichting MOG, ben ik voorzitter van Jongerenplatform Oost (JPO) en zit ik in het kernteam van Indische Buurt Communities en Meevaart Community. Alles wat ik doe vind je terug in Facebookgroepen onder die namen.

Tekstmeneer Tekst & Redactie (eigenaar), De Meevaart (podiumprogrammering), Indische Buurt Communities (kerngroep), Meevaart Community (kerngroep), Jongeren Platform Oost (vz), Politiek in de Wijk (kerngroep), Theatergroep Kaderloos (directeur), JamPot Jamsessie, Arto Lokalo Open Mic en Film In De Wijk (bij alledrie coördinator, programmeur en PR) - dat is nog eens in een notendop wat ik doe.

Ik kijk daarnaast graag naar muziekdocumentaires, fictie-series gebaseerd op non-fictie, voetbal en wielrennen, en alternative movies. Ik lees graag opiniebladen. Ik schuim ook graag het internet af op zoek naar muziek uit de periode 1955 - 2005 en sterke en vernieuwende standup comedy. Bewegen doe ik lekker op de hometrainer thuis. Als laatste schrijf ik semi-autobiografische korte verhalen en dicht ik.

omgeving

Mijn straat is zo gemengd als de hele wijk is en dat is fantastisch. Elke dag is daardoor anders en verrassend. Kansen voor bewoners scheppen op alle vlak is al jaren het sterkste punt van de Indische Buurt. Dat laten de laatste tien jaar overduidelijk zien. Toch is er nog steeds verborgen armoede, kansenongelijkheid, eenzaamheid, verkrotting, zijn er te weinig sociale huurwoningen en zijn er groepen die langs elkaar heen leven waar dat niet hoeft. In dat verband wil ik met name heldere communicatie hierover en kunst en cultuur als middel inzetten om deze zaken voor het voetlicht te brengen en voor en door de wijk verder in te zetten. En elk sociaal wijkinitiatief kan met me in gesprek gaan over ondersteuning van zijn/haar plannen.

de droom van René

Iedereen doet mee, iedereen blijft meedoen.

Mijn expertise

Ruime kennis van en langjarige ervaring met lokale interactie tussen bewoners, beleidsmakers, informele organisaties, ondernemers, kunstenaars en welzijnsorganisaties;

In bezit van zowel de benodigde opleidingen alsook een zeer groot netwerk op dit vlak;

Bewustzijn van de rol van de actieve buurtbewoner die onafhankelijk kan meedenken met ieder sociaal onderdeel binnen de wijkdynamiekom zo tot de juiste consensus en belsuiten te komen;

Een duidelijke visie op participatie: zijn we het niet eens dan praten we door tot dat wel zo is. Laagdrempelige kunst en cultuur is daar een sterk verbindend middel toe - evenals plenaire bewonersbijenkomsten die op een vernieuwende manier toegepast moeten worden. Communites zijn open, permeabel, en sluiten niets of niemand uit. Luisteren is belangrijker dan praten. We respecteren elkaar, en we willen allemaal één ding: een open, veilige samenleving met plek voor iedereen. Dat is ons baken.

 

Mijn mogelijkheden

Ik verbind, ik communiceer, ik werf, ik spui ideëen, ik strijk plooien glad, ik holud overzicht, ik temporiseer waar nodig en versnel waar het moet. ik enthousiasmeer en ik ga door tot we zijn daar zijn waar we afgesproken hadden te willen komen. Ik kan voorzitten, lobbyen, organiseren, schrijven en sfeer maken. Ik kan groepen bijeen houden, kortom, en de gestelde doelen bereiken via wegen die voor iedereeen hebbelijk zijn.

 

Relevante ervaring

Ik heb bovenstaande werk- en zienswijze de afgelopen 11 jaar geschraagd zowel als vrijwilliger als professional in de Transvaalbuurt, de Indische Buurt en het Oostelijk Havengebied in Amsterdam. Daarnaast ben ik lang podiumprogrammeur bij theaters geweest, heb ik jaren teams geleid in het business to business bedrijfsleven en heb ik tien jaar lang communicatiewerk gedaan bij bladen en voor communicatiebureau's in het maatschappelijk middenveld. Ik ben nu zzp-er voor twee vaste opdrachtgevers op dat vakgebied en daarbinnen houd ik me met name bezig met de vertaalslag van wensen en ongenoegens van burgers naar overheden en vice versa in de hoop daar bruggen te kunnen bouwen.

Instagram: renejanss