Organisatie

Mindfulness voor de buurt

Non-profit, Netwerkorganisatie, Onderwijsinstellling, Informele groep
Beschrijving
  • אם אין אני לי םי לי, וכשאני לעצםי םה אני, ואם לא עכשיו איםתי

“Als ik niet voor mezelf zorg, wie doet dat dan? Maar als ik enkel voor mezelf zorg, wat stel ik dan voor? En als ik dat niet nú doe, wanneer dan wel?” Dat zei de leraar van Jezus van Nazareth, Hillel. En dat is het motto van Mindfulness-voor-de-buurt. “Het lijkt op: “Wéés de verandering die je in de wereld wenst”. Of oud-Hollands: “Verbeter de wereld, begin bij jezelf”. 

 
Wat is Mindfulness-voor-de-buurt?

Mindfulness-voor-de-buurt is een buurtinitiatief voor sociale mindfulness in Amsterdam-oost. Het wil de voordelen van mindfulness-meditatie delen met buurtbewoners. En realiseert haar bedoeling zonder gebruik van geld. Het buurtinitiatief werkt op basis van vrijwilligheid, hartelijkheid en betrokkenheid. En is hiermee op een vriendelijke manier subversief. Mindfulness-voor-de-buurt is levensbeschouwelijk neutraal. Net als fietsen, breien of zwemmen wordt mindfulness als neutrale techniek gehanteerd. Wel heeft het buurtinitiatief twee humane doelen: 1) het bevorderen van de onderlinge verbondenheid in de wijk en 2) het bevorderen van de lichamelijke & geestelijke gezondheid. Hiertoe worden laagdrempelige mogelijkheden georganiseerd om mindfulness te (be)oefenen. ‘Mindfulness-voor-de-buurt’ als initiatief voor sociale mindfulness is een zelfstandige dochter van ‘Mediteren in Oost’.

 
Wat is Mindfulness?

Officieel is mindfulness: ‘het welbewust richten van de aandacht op een ervaring in het huidig moment zonder daarover te oordelen’. Letterlijk vertaald is het “de presentie van het hart”. Maar eenvoudig gezegd is mindfulness: niet mét, maar ìn aandacht leven. Want mindfulnesss gaat over aandacht. Over de kunst van rustig en vriendelijk blijven opletten. Impulsieve reacties kunnen uitstellen. Net als fietsen, breien of zwemmen is het een eenvoudige, neutrale techniek. Makkelijk te leren. Aangenaam zelfs. En makkelijk op te nemen in elke levensstijl. Mindfulness is super gezond. Heilzaam voor lichaam en geest. Het ontstresst, geeft rust en innerlijke vrijheid. Tegelijk is mindfulness ook de basis van alle religies. Iedere geloofsbeleving gebruikt de kracht ervan. Toch is mindfulness-meditatie zelf niet iets religieus of spiritueels. Juist volstrekt neutraal. Maar de diep rustgevende kracht ervan komt wel iedereen, iedere levensbeschouwing en iedere levenssituatie ten goede.

 
Wat is het jaar-aanbod ? deze wekelijkse activiteiten gaan het hele jaar door:

Elke dinsdagavond: Mindfulness-les in de Flevopoort 19.30-21.30 uur Door Corona: aanmelden via Facebook-Evenement.
Elke 2de zondagavond van de maand Stiltemeditatie samen met Stadsverlichting; deur open: 19.45 uur. Meditatie 20.00-21.00 uur. Door Corona: aanmelden via Facebook-Evenement.
Drie zondagavonden v.d. maand de gespecialiseerde verdiepingscursus “Mindful Omgaan met Chronische Pijn” 19.30-21.30 uur. Aanmelden via email: roycarton@gmail.com 
Elke donderdag Stiltewandelingen in het Flevopark 14.00-14.45 uur.
Incidenteel op zondagochtend bij zonsopkomst: Stiltewandelingen (mindful walking 10 tot 25 km) buiten Amsterdam i.s.m Mediteren in Oost. Opgeven via de Stiltewandeling-app.

Waar?

Stiltewandeling: achtertuin / -poort van het Proeflokaal ‘t Nieuwe Diep, Flevopark 13a, 1095KE A’dam.
Mindfulness-les: in de Activiteitenruimte van CIVIC, Flevopoort, Kramatplantsoen 101, 1095LB A’dam.

Contactpersonen van Mindfulness voor de buurt

Roy GD Carton

Initiatiefnemer en mindfulnesstrainer MvdB
Ik wil deelnemen