Bericht

1000ste deelnemer Buurtgids in: Indische buurt!

Geplaatst op 3 maart 2020, 11:19 uur , door Buurtgids

1000ste bewoner die eigen buurt ontdekt!
Stichting Buurtgids organiseert al sinds 2017 in Amsterdam tours voor bewoners om hun buurt beter te leren kennen. Dit gebeurt momenteel in twaalf buurten in de stadsdelen Oost, Zuid en West. Afgelopen zaterdag 29 februari was een speciale tour. De 1000ste bewoner zou deelnemen aan een tour in één van de buurten.

Afgelopen zaterdag 29 februari vond een speciaal moment plaats. Rond de klokslag van 10:00 uur begon een enthousiaste groep bewoners al lopend in het zonnetje aan een Buurtgids tour door de Indische Buurt. Deze tour werd geleid door buurtgids Edo, een fanatieke buurtbewoner die maar al te graag over zijn eigen buurtje in Amsterdam Oost vertelt. Verschillende bijzondere plekken in de wijk kregen de aandacht. De tour begon bij de Meevaart in de Balistraat en ging onder andere langs bij het Badhuis op het Javaplein en de wereldwinkel ‘Aan Een’ op het Makassarplein. Ook werd de Haak-in op de Molukkenstraat bezocht. Een bijzonder circulair buurtinitiatief waar buurtbewoners plastic tassen in kunnen leveren zodat eigenaresse Corrie hier weer de mooiste creaties van maakt.

Terwijl de Buurtgids tour in volle gang was, werd er ondertussen met veel enthousiasme geoefend in café Thúskomme door Stichting Accu. Frontman Jos Zandvliet, ook wel bekend van de Super Sint-Maarten optocht in de Javastraat en de mozaïek beeldhouwwerken die hij in Amsterdam-Oost met de buurt maakt, had bandleden en instrumenten opgetrommeld om muziek te komen maken.

Toen was het moment daar. De deelnemers liepen nadat ze bij de Gerardus Majellakerk waren geweest richting café Thúskomme. Hier stond de band al vrolijk muziek te maken. De groep keek vol bewondering naar het optreden en er hing zelfs een buurvrouw uit het raam te kijken wat voor feest er gaande was. Na het optreden was het woord aan Martine Koehein, Gebiedscoördinator van de Indische Buurt. Zij hield een praatje over de waarde van Buurtgids en hoe leuk het is als bewoner om je eigen buurt te (her)ontdekken. De deelnemers luisterden aandachtig. Jos en zijn band zorgden voor luid tromgeroffel waarna deelneemster Barbara ten Hoedt werd uitgereikt als de 1000ste deelnemer van Buurtgids. Martine speldde een broche op en overhandigde een cadeau cheque met de mooiste plek op de Buurtcamping in Amsterdam Oost. Kwam dat nou net goed uit: “Vorig jaar konden we helaas niet, dus dit jaar waren we het sowieso al van plan!”, aldus een enthousiaste Barbara. Daarnaast kreeg de 1000ste deelnemer een Buurtgids goodie bag vol met leuke en lekkere cadeaus uit de buurt. Een fotograaf van Oost-Online legde dit bijzondere moment vast.

Het was een mooie ochtend met leuk contact tussen verschillende deelnemers. Tijdens deze tour liep zelfs een aspirant buurtgids mee! Vrijwel alle deelnemers woonden al langere tijd in de Indische Buurt en iedereen vond het leuk om op deze manier in contact te komen met bijzondere plekken in de buurt die ze zelf niet zo snel zouden ontdekken. Een groot succes: op naar de 2000ste deelnemer!

Meer info? Mail joeri@buurtgids.nl