Update

Update bij Gezondheidsvaardigheden

Geplaatst op 28 januari 2019, 16:37 uur
Project afgerond
In november en december 2018 is er een nieuwe groep gestart met de cursus Gezondheidsvaardigheden geleid door Care 4 Oost, Felice Gaughan in samenwerking met diverse partijen uit de buurt. De cursus is gegeven op vrijdagochtend in de Meevaart.

Er is ervoor gekozen om bij deze tweede cursus de zes dimensies van Positieve Gezondheid in te bouwen. Deze tweede reeks is daarom een combinatie geworden van de hoofdelementen uit de eerste cursus (laagdrempelige voorlichting en dialoog over een aantal centrale gezondheidsthema’s met de link naar het zorg- en ondersteuningsaanbod in de wijk) en het stellen van persoonlijke doelen aan de hand van de zes dimensies van Positieve Gezondheid. Bovendien is hierbij de Anders Kijken Anders Doen (AKAD) methode ingebouwd waarbij eerst wordt gekeken naar wat de deelnemers zelf of met behulp van hun eigen netwerk kunnen, vervolgens naar informele mogelijkheden in de wijk en pas als laatste naar professionele hulp. Hiervoor is een extra bijeenkomst ingebouwd. In deze bijeenkomst hebben we het explicieter gehad over de wijkzorg en de basisvoorzieningen in de wijk.

Ook deze keer is vooraf een behoefteonderzoek gehouden onder de doelgroep om te kijken of er – naast de centrale thema’s – onderwerpen waren die voor de vrouwen belangrijk waren om in de cursus op te nemen. Hier is het onderwerp opvoeding uitgekomen. Vooral in combinatie met het bevorderen van een gezonde leefstijl onder tieners. Verder heeft deze keer een huisarts meegedaan. Voor twee van de bijeenkomsten zijn koppels professionals uitgenodigd: de huisarts en een maatschappelijk werker en het OKT en Zo Blijven Wij Gezond in Oost.

Conclusie
De aantallen deelnemers verschilden per bijeenkomst, waardoor dus weinig vrouwen zijn die alle informatie mee hebben krijgen. Ze hebben wel aangegeven de behoefte te hebben aan dit soort bijeenkomsten. Dit blijkt ook uit de vragen die zij tijdens de bijeenkomsten stellen. De opbrengst is ook dat bepaalde gezondheidsvraagstukken open besproken werden en dat gezond zijn meer betekent dan het hebben van een gezond lijf. Het blijft lastig om het effect te meten en te achterhalen of zij na de cursus effectiever gebruik maken van de juiste hulpverleners of andere voorzieningen en activiteiten in de wijk. Mogelijk zou een terugkomdag een manier zijn om dit te achterhalen en/of een (korte) vragenlijst welke deelnemers zouden kunnen invullen meer inzicht kunnen geven.
Deel dit: