Project in gebiedsplan 2018

Buurtcamping

Geplaatst op 1 november 2017, 14:38 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2018 - Indische buurt
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2018 - Indische buurt

Tijdens De Buurtcamping wordt een park voor één weekend omgetoverd tot camping en bewoond door alle mensen die de buurt rijk is – ongeacht achtergrond. Tijdens de drie dagen worden enorm veel enthousiasme, ideeën en vriendschap aangewakkerd, die ook blijven voortbestaan na afloop van de camping. Het uitgangspunt is dat deze ontmoetingen bijdragen aan het sociale klimaat van de buurt door bijvoorbeeld te zorgen voor nieuwe vriendschappen en relaties, meer thuisgevoel en minder angst voor de ander. Ook stimuleren we vrijwilligers en actieve bewoners om sociale issues in de wijk aan te pakken.

Toelichting

Toelichting op de doelen:

Vorig jaar was doelstelling nr. 4 nieuw, we leerden dat door De Buurtcamping er allerlei andere mooie dingen gebeuren en de wijk wordt versterkt. De Buurtcampus is het vervolg: een leertraject voor onze vrijwilligers, bezoekers of campingbeheeders die hun talent willen ontplooien als sociaal ondernemer op lokaal niveau. Bij het organiseren van een Buurtcamping kom je in aanraking met alle aspecten van sociaal ondernemerschap: van conceptontwikkeling en sponsorwerving tot vrijwilligerscoordinatie. Onze stichting betrekt veel Amsterdammers met ambities en talent – met afstand tot de arbeidsmarkt – en helpt hen om op eigen benen te staan.  

Netwerken in de wijk

Per camping wordt er samengewerkt met vele buurtinstellingen en bedrijven, zodat er allerlei nieuwe lokale verbanden ontstaan. Dit is goed voor de economie, maar ook voor de sociale structuur en groei van mensen die het wat minder getroffen hebben. De ervaring leert dat er op plekken waar een buurtcamping is georganiseerd ook behoefte ontstaat om zelf nieuwe ideeën te ontwikkelen. Zo bouwen wij aan een netwerk.

Gewenst resultaat 
Doelen
1. Sociale cohesie versterken en kloven verkleinen door duurzame ontmoetingen te creëren
2. Een vakantie bieden aan mensen die normaal niet op vakantie kunnen
3. Buurtbewoners en beheerders activeren en ontwikkelen
4. Samen sociale uitdagingen in de wijk aanpakken
5. In Amsterdam leer je van elkaar op de Buurtcampus Nieuw!
Idee
Illustration
 
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Stimuleren van actief burgerschap voor zowel de kwetsbare als de actieve burgers (?)
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates Toon alle 3 projectupdates

Martine Koehein

Project afgerond

In het eerste weekend van de zomervakantie is voor de zesde maal in Amsterdam Oost de buurtcamping georganiseerd in het Flevopark.
0
Open de update in eigen pagina

Luca van der Putten

Project afgerond

Het was weer een fantastische editie. De eerste editie van de Buurtcamping Flevopark hadden we een extreme storm die over de camping raasde, dit jaar hadden we te maken met extreme hitte. Ook nu mocht dat de pret niet drukken. Naar het Flevoparkbad, lekker chillen in een hangmat onder de bomen, of e... lees meer
0
Open de update in eigen pagina
2 reacties

Daniel

wo 8 november 2017 12:16
Ja

m m

wo 8 november 2017 12:54
Ja