Aanbod

Auteur, eindredacteur, empowermentcoach, healer

Usha Marhé is auteur en empowermentcoach/healer. Bewustwording en empowerment lopen als een rode draad door haar werk en persoonlijke ontwikkeling heen. 

In 1988 begint ze haar loopbaan als journalist, met speciale aandacht voor c(r)ommunicatie, beeldvorming en de context van waaruit informatie wordt overgebracht. In 1993 wordt zij genomineerd voor de ASN-Mediaprijs, later de Zilveren Zebra Mediaprijs. Van 1999 tot en met 2003 is zij jurylid van deze mediaprijs. 

In 1996 publiceert Marhé haar taboedoorbrekende eerste boek: ‘Tapu Sjén/Bedek je schande – Surinamers en incest’. Langs historische lijnen en via persoonlijke verhalen van vrouwen maakt zij de zich steeds herhalende patronen van machtsmisbruik en onmacht zichtbaar. Vanaf 1996 tot heden blijft Marhé op allerlei manieren aan de weg timmeren om het bewustzijn rondom het thema seksueel misbruik wakker te houden, en is daarmee een voorloper van het internationale #metoo debat dat vanaf 2017 losbarst. Zij ontvangt in 2018 een award voor haar decennialange inspanningen. 

In 2007 verschijnt ‘Dulari – de weg van mijn naam’, haar fictiedebuut met zes korte verhalen, waarin de veerkracht van de vrouw centraal staat. Vrouwen zijn volgens Marhé veel sterker dan ze zelf durven te denken, en daar herinnert zij vrouwen aan met dit boek. 

Via lezingen, coaching, artikelen en groepsgesprekken spoort zij mensen aan op zoek te gaan naar hun authentieke kracht en daarmee in verbinding te staan. Marhé: “Het belangrijkste deel van de blauwdruk van onze communicatie ontstaat al heel jong in ons leven. Hoe veilig groei je op? Voel je je gezien en bevestigd? Word je gehoord? De mate van macht of onmacht die we ervaren is een belangrijke innerlijke drijfveer in de vorming van hoe we ons uiten. Als je jouw ‘verstoringen’ in die blauwdruk niet erkent, niet heelt en niet transformeert, en niet in contact staat met jouw authentieke kracht, zal die 'verstoorde energie' doorsijpelen in jouw verbale en non-verbale communicatie.”

Geplaatst op 9 februari 2017, 02:14 uur
Deel dit: