Activiteit

Wetenschap in de Wijk: lezing over Normaal Amsterdam Peil naar Europees Referentiepeil

woensdag 10 april 2019 , 19:00 - 21:00 uur

De eerste Wetenschap in de Wijk van 2019 is op woensdag 10 april en gaat over het NAP (Normaal Amsterdams Peil). Dit is de referentiehoogte ofwel peil waaraan hoogtemetingen in Nederland worden gerelateerd.

Prof. Dr. Petra J.E.M. van Dam, hoogleraar waterstaatgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam, houdt in begrijpelijke taal een lezing over Amsterdam Peil naar Europees Referentiepeil.

Ben jij ook erbij? Kom dan naar de Meevaart, Balistraat 48-A, 1094 JN, Amsterdam. De entree is gratis en we zorgen voor een klein hapje. Inloop vanaf 19.00 uur, aanvang (en deur dicht) om 19.30 uur.

Iedereen heeft wel eens gehoord van het NAP, het Normaal Amsterdams Peil. Maar Wat is het NAP precies, hoe is het ontstaan en waarom was het belangrijk? Wat waren de gevolgen van de invoering van NAP en wat betekende dit peil uiteindelijk op Europees of zelfs wereldniveau?
In deze lezing beschrijft Prof. Petra van Dam de geschiedenis van het AP en het NAP, met mooie afbeeldingen, én hoe de metingen precies plaatsvonden.
 
Eerst was er het Amsterdams Peil gebaseerd op het gemiddelde zomervloedpeil van het IJ, gemeten in de periode 1 september 1683-1684. In de achttiende en negentiende eeuw werkten wetenschappers en landmeters aan de verbreiding van het AP.
Het NAP staat sinds 1891 voor Normaal Amsterdams Peil. Het is ontstaan uit het Amsterdams Peil (AP), een van de vele lokale en regionale peilen die ons land vóór de twintigste eeuw kende.  De Nederlandse methode van hoogtemeting op basis van een nationaal vastgesteld NAP werd op diverse plekken in de wereld overgenomen.
 

Locatie
De Meevaart
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Illustration
 
Deel dit: