Activiteit

Museum om de Hoek #4 in Pakhuis de Zwijger

woensdag 22 februari 2017 , 20:00 - 22:00 uur

Museum om de Hoek #4, de bijeenkomsten in Pakhuis de Zwijger. 
Het Participatory Museum, wat is dat?

De goed bezochte Museum om de Hoek-bijeenkomsten in Pakhuis de Zwijger krijgen een vervolg. Tijdens het vorige drieluik onderzochten we met experts uit het veld wat een buurtmuseum of een museaal initiatief is en hoe ze beter kunnen samenwerken. Het resultaat van die bijeenkomsten is een nieuw collectief van samenwerkende museale initiatieven in Amsterdam.

Dit jaar gaan we verder met elkaar in gesprek. De bijeenkomsten gaan deze keer over het ‘Participatory museum’. Wat is een participatiemuseum? Wat gebeurt daar en wie is de participant / deelnemer? Museale initiatieven en buurtmusea lijken feilloos participanten en deelnemers te betrekken bij het maken van hun programma's. Je zou dus zeggen dat ze al participatief zijn, en daarmee als voorbeeld kunnen fungeren voor reguliere musea. Maar is dat wel zo? Gedurende de komende drie bijeenkomsten onderzoeken we deze interessante thema's samen met bezoekers en sprekers, met als doel om museale initiatieven nog beter op de kaart te zetten.

Op woensdag 22 februari staat de vraag centraal ‘Wat is een participatie museum?’
Spreker Marjelle van Hoorn, expert op het gebied van museale participatie en docent participatie aan de Reinwardt Academie, geeft uitleg aan de hand van het boek 'Participatory Museum' van Nina Simon. Marjelle zal ook haar ideeën over de rol van de (buurt)musea delen.

Laurens Kleijntjens presenteert vervolgens zijn onderzoek 'De kunst van participatie'. Hij onderzocht de faal- en succesfactoren van publieksparticipatie in de Nederlandse museumsector door middel van case studies in acht Nederlandse musea. “Door publieksparticipatie komt het museum midden in de gemeenschap te staan en beweegt moeiteloos mee met de alsmaar veranderende samenleving”.

Na Marjelle en Laurens spreken twee organisaties met veel ervaring op het gebied van publieksparticipatie: Museum Perron Oost en Imagine IC. Zij vertellen over hun praktijkervaringen.

Na het artistieke intermezzo 'How to make your own Museum' door Bert Hana zal moderator Gian van Grunsven het gesprek met de aanwezigen leiden.
De uitkomsten van de avond worden samengevat in een verslag.
U bent weer van harte uitgenodigd om mee te praten en uw ervaringen te delen!

Wat en Wanneer?
Woensdag 22 februari 2017. Aanvang 20:00 – Toegang gratis - Belangstellenden kunnen zich online aanmelden via de link naar Pakhuis de Zwijger.

Locatie
Pakhuis de Zwijger
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Illustration
 
Deel dit: