Activiteit

Boekenclub in de Meevaart, 13 januari om 19:30 uur

Maandelijks: Op Tweede vrijdag , 19:30 - 21:30 uur

Meester, meester!

We nodigen u hierbij van harte uit voor de boekpresentatie van ‘Meester, meester!’, van Yves van Kempen, op vrijdag 13 Januari om 19:30 uur

Door Yves van Kempen wordt geïnterviewd door Karel Berkhout
( Verslaggever wetenschap/ science reporter bij NRC )

Op 13 januari om 19:30 uur in Meevaart is de gast van de boekenclub Yves van Kempen met zijn boek Meester, meester! In dat boek vertelt Yves- hij was onder andere directeur van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer- het verhaal van zijn ervaringen als leraar en als leerling die hij ooit zelf was. Het gaat vooral om het plezier van het lesgeven en leskrijgen, de inspanningen, de moeilijkheden, de inventiviteit en ja, waarom niet, de liefde voor de leerlingen, wie ze zijn en wat ze kunnen. Meester, meester inspireert omdat het veel verder gaat dan kritiek op geestloos en treurig onderwijs. Het laat zien wat in onderwijs ook mogelijk is.
Meester, meester! Hoe inspirerend onderwijs levens kan veranderen.
( Uitgeverij Querido ) was boekentip van de week in De Telegraaf en boek van de dag in de Gooi- en Eemlander en het Haarlems Dagblad.
De bijeenkomst in de Meevaart is de eerste in een serie van vier gewijd aan het ‘’andere’’ onderwijs. De serie is een initiatief van de Boekenclub Meevaart in samenwerking met Wijkbegeerte.


Over de spreker

Yves van Kempen

Yves van Kempen doorliep zijn middelbare schooltijd in Maastricht en studeerde daarna Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1972 begon hij met lesgeven aan de Open Schoolgemeenschap Bijlmer. Van meet af aan was hij daar betrokken bij een alternatief onderwijsconcept met als uitgangspunt de inzet op een pedagogische klimaat. Naast leraar Nederlands was hij er directeur.
Over zijn ervaringen opgedaan als leerling en docent verhaalt hij in zijn boek Meester, meester! Daarin blikt hij terug op gedenkwaardige gebeurtenissen die hem in zijn leven en zijn werken met leerlingen hebben gevormd. Die vormen de basis voor zijn opvattingen over een pedagogische benadering van jongeren, over collegialiteit en het betrekken van leerlingen bij literatuur door hen daar zelf een actieve rol in te laten spelen.
Cruciaal voor zijn leraarschap is de dag waarop hij mentor wordt van een groep gedemotiveerde pubers worstelend met hun verplichte schoolgang. Allemaal leerlingen die de reputatie hebben onhandelbaar te zijn. Les krijgen is hen een gruwel. Weerbarstig gedrag verhult problemen die diep in hun rugzak zitten weggeborgen. Met speciaal op hen geschreven lessen daagt hij hen uit. Dat leidt tot een gelukkig makend avontuur waarin leraar en leerling elkaar inspireren. De ervaring daaruit opgedaan is er een voor de rest van zijn leraars loopbaan. Dankzij hen beseft hij : er is geen betere leerkracht dan die van het eigen initiatief.
Meester, meester! Hoe inspirerend onderwijs levens kan veranderen
( Uitgeverij Querido) was boekentip van de week in De Telegraaf en boek van de dag in de Gooi- en Eemlander en het Haarlems Dagblad.

Informatie en aanmelden:
Wilt u deze lezing bijwonen graag aanmelden via schaakschool.ib@gmail.com.
Meer informatie via: 0618298290 www.cineboek-oost.nl

We hopen u vrijdag 13 januari te mogen verwelkomen met koffie, thee. Meevaart, Balistraat 48 A
www.cineboek-oost.nl
schaakschool.ib@gmail.com
06-18298290

Locatie
De Meevaart
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
start / einde
Gestart op vr 13 januari 2017. Beƫindigd za 14 januari 2017
Illustration
 
Deel dit: