Update

Update bij Passend wonen voor ouderen

Geplaatst op 19 september 2019, 08:28 uur
Project volgens planning
Het programmaplan Ouderenhuisvesting 2019-2022 heef als doel dat ouderen prettig en langer zelfstandig kunnen wonen in de stad in een geschikte woning met daarbij een goed aansluitend aanbod van zorg en welzijnsactiviteiten. Uit het programmaplan worden een aantal knelpunten omschreven, waaronder het gegeven dat ouderen zich onvoldoende bewust zijn van de keuzes die gemaakt moeten worden in het laatste deel van hun wooncarrière. Zij kunnen beter en meer gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn om prettig zelfstandig te blijven wonen in de stad.Dit geldt bijv. voor de verhuisregelingen waarvan ouderen direct kunnen profiteren. Daarnaast kunnen ouderen professionele ondersteuning krijgen van bijv. !Woon om hen te begeleiden bij woonkeuzes.

Vanuit ons projectgroep Passend Wonen spelen wij in op bovenstaande knelpunten.
Op 18 mei heeft er een informatiemarkt plaatsgevonden bij Archipel, Makassarpleinbuurt, waar ongeveer 200 buurtbewoners op af kwamen. Zowel woningcorporaties als welzijnsorganisaties waren aanwezig. Doel van de markt was om ouderen bewust te maken van de mogelijkheden en regelingen die er zijn m.b.t. verhuizen. Het blijkt dat ouderen best willen nadenken over waar zij oud willen worden (verhuizen), maar dat zij als een berg op zien tegen alle regelzaken rondom een verhuizing. Daarnaast is er nog veel onbekendheid m.b.t. regelingen, financiële ondersteuning die zij kunnen krijgen om de kosten die met een verhuizing gepaard gaan grotendeels op te vangen. Met als gevolg dat er geen ‘volgende stappen’ worden gezet rond passend wonen.

De komende maanden willen wij ons richting op de communicatie rondom verhuisregelingen en mogelijkheden om bewustwording meer op gang te krijgen. Wij gaan in gesprek met informele en formele partijen en hebben daarnaast verder geborduurd op de flyer die wij gebruikt hebben om mensen uit te nodigen voor de informatiemarkt Passend Wonen op 18 mei. Ook zijn wij aan het nadenken over de mogelijke inzet van een verhuismaatje. Het verhuismaatje ondersteunt de oudere bij het vinden van een passende, nieuwe woning en zorgt dat alle zaken (opzeggen van vaste lasten, adreswijzigingen, inpakken van dozen, regelen van een verhuisservice) rondom de verhuizing goed georganiseerd worden. Ook op financieel gebied. Het verhuismaatje bekijkt of de oudere in aanmerking komt voor de bestaande verhuiskostenvergoedingen en vraagt deze tijdig met de oudere aan. Bovenstaande is nog volop in ontwikkeling en er kan nog niet met zekerheid gezegd worden of de plannen ook daadwerkelijk gaan lukken.
Deel dit: