Bericht

Laatste stand van zaken: Overgewicht bij kinderen in Amsterdam

Geplaatst op 15 juli 2019, 13:47 uur

#PAROOL We zien dat we aan de grenzen komen van wat we als gemeente met al onze partners voor elkaar krijgen. Het is nu tijd voor een volgende stap. Zonder stevige, nationale maatregelen zijn niet alleen onze ambities op overgewicht maar ook die uit het Nationaal Preventieakkoord moeilijk te realiseren”. Aldus wethouder Simone Kukenheim (Zorg en Sport) naar aanleiding van de nieuwste trendcijfers van overgewicht en obesitas bij Amsterdamse kinderen. Het geschatte percentage overgewicht en obesitas onder 2-18 jarigen daalde van 21% in 2012 naar 18,7 in 2017. Maar sinds 2016 lijkt de daling te stagneren. Tegelijkertijd blijven de verschillen tussen buurten en groepen groot.

Het percentage te dikke Amsterdamse kinderen lag gemiddeld op 21, maar gaat niet verder terug dan 18. Daarom maant wethouder Kukenheim (Zorg) staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) tot strengere maatregelen. Om te voorkomen dat kinderen na een gezonde schooldag linea recta naar de snackbar lopen, wil wethouder Kukenheim bijvoorbeeld een ‘gezonde cirkel’ rondom het klaslokaal trekken. Dat betekent: geen fast-foodverkoop meer bij scholen, zoals ook coffeeshops in de buurt van scholen inmiddels verboden zijn.

....Met de overgewichtscijfers bij kinderen in Amsterdam Oost gaat het goed ten opzicht van andere Amsterdamse wijken zoals je kan zien in de statistieken, maar er nog werk aan de winkel!

Parool artikel , 13 juli  : https://www.parool.nl/amsterdam/mag-je-straks-van-de-overheid-geen-patat-meer-eten~b747eb1f/?fbclid=IwAR3FseEuNhcv7Mcdf-a89A3iB4Rgv2hxMbq0tqEEygsRVk97gpHNm_Rb2j0&referer=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F

Deel dit: