Blogpost

Openbare ruimte

Geplaatst op 28 maart 2019, 11:48 uur

'In de Indische Buurt gebeurt het allemaal in de openbare ruimte', zei Rob van Veelen (bij velen bekend van het Buurtmuseum en andere buurtgerelateerde zaken). 'Als je mensen iets wilt vertellen, dan gebeurt dat buiten'. Rob was vele jaren het aanspreekpunt voor actievoerend en campagneminnend Oost, toen hij voor de gemeente Amsterdam als 'participatie-makelaar' in de Indische Buurt werkte. 

Vanmorgen liepen Rob en ik door de buurt. We hebben een route uitgezet voor mijn project 'Als Je Tekent Zie Je Meer Op Straat', een initiatief gesteund door de Oba Javaplein en straks hopelijk ook met een klein fondsje van Fonds voor Oost (moet ik nog aanvragen). 'Het mag maar drie kwartier duren, Rob', zei ik tegen de boomlange ex-Amsterdam-Ooster, die hier nog steeds zijn hart heeft liggen, hoewel niet meer woonachtig in de buurt. Ik zorgde dat halverwege mijn zakalarm afging. 'Nou', zei Rob. 'We zijn ook precies op de helft'. 

Nadat we de route met 'pittoreske plaatjes' hadden volbracht, zaten we nog wat na te praten op het ronde bankje voor het Badhuis op het Javaplein. Tien minuten in het gesprek, hoorde ik ineens aan mijn linkerkant: 'Hee, daar zitten de jongens!'. Irene Janze (van Buro Janze en vele kunst- en maatschappijbetrokken project in de buurt) stond naast ons, leunend op haar fiets, op weg naar kunstenaar Ferry Reijnders, bij het Muiderpoortstation. We maakten een praatje ('Zeg, is dat leegstaande pand op het Makasserplein niet iets voor jouw Buurtmuseum, Rob? En voor ons als kunstenaars erbij. En een koffiebar!') en hop, Irene was weer op weg.

De openbare ruimte in Oost. Een broedplaats van contact en de plek om gespot te worden. Helaas is contact (maken of krijgen) niet voor iedereen meer vanzelfsprekend, zelfs niet in onze gezellige, hippe Indische Buurt. Maar daar ga ik met een paar 'die-hards' wat aan proberen te doen (lees maar). 

Tot weerom! 

Camille 

Deel dit: