Blogpost

Wat doet een kunstenaar zoal overdag?

Geplaatst op 20 november 2018, 10:00 uur

Ik kijk regelmatig naar een van de vele YouTube video's uit de serie 'What does an artist do all day?' Misschien een beetje raar, omdat ik zelf ook kunstenaar ben, maar ik ben razend nieuwsgierig naar hoe anderen dat doen? En wat? En waar? Hoe gaat dat nou bij mij thuis, zult u zich afvragen? 

De wekker in mijn mobiel gaat rond half acht af. Mijn kinderen, een tweeling van 15, gaan door omstandigheden niet naar school (u leest daar meer over in een oproep hier op de indischebuurtbalie.nl) en dus hoef ik niet om 7 uur al in de keuken te staan lunchpakketten klaar te maken. 

Vannacht sliep mijn transgenderzoon Ronan bij mij in de huiskamer (die dus ook mijn slaapkamer is, want ik heb sinds ik uit Noord naar Oost verhuisde geen eigen slaapkamer meer) en nadat we allebei waren opgestaan (Arjuna, mijn andere zoon, stond op in zijn eigen kamer) en ik koffie had gezet, checkte ik even bij beide kinderen hoe ze geslapen hadden, dromen gehad (of nachtmerries!) en nam ik het programma van de dag met ze door: voor mijn kinderen is dat een paar keer per week naar de Bascule voor therapie; voor mij vaak iets kunstigs, vaak (helaas alleen maar) verbonden met vrijwilligerswerk en het ontmoeten (wel leuk!) van mensen. Gisteren had ik een hele fijne cursist op tekenles bij mij thuis, iets waar ik zelf ook altijd erg naar uitkijk. 

Dan ga ik wandelen met Rose, die een 'poep en een piep' moet doen, de laatste vaak naast het badhuis aan het Javaplein (even kijken of er geen kastelijns staan te kijken bij hun terrasjes) en de poep in een daartoe heel geschikt plantsoentje aan de overkant van de straat waaraan de Flevoparkschool ligt. Dan via het Makasserplein en de Javastraat weer terug naar de Bali. 

Thuis kijk ik even of mijn kids de dag goed gestart zijn, geef ik een huiswerkopdracht (met boeken van hun middelbare school, waar ze door emotioneel onvermogen in een te hefige schoolsetting niet naartoe gaan) en neem ik de Facebook en IG berichten even door, beantwoord ik chatverzoeken en plaats ik een foto of link naar een artikel op de nieuwssite BBC.com, mijn nieuws-steun-en-toeverlaat (een van de weinige nieuwsplekken waar ik niet met wantrouwen rondwaar). 

Dan ga ik aan het tekenen of schilderen (meestal het eerste), vandaag is dat verder werken aan een pastelportret van Justin Dingwall, Zuid-Afrikaanse fotograaf, in mijn schetsboek (een dummie met mooi sterk off-white papier in een fijne 30x18cm formaat). De muziek gaat aan (een 'chill muzieklijst' op YouTube) en dan kan ik zeker een uur of twee bezig zijn. 

Rond 12-en (als ik verder die ochtend geen afspraken of ontvangsten heb) ga ik lunch maken, meestal iets met rijst, kip of - als ik me er met een Jantje-van-Leiden af wil maken - een pizza. Of soep met gebakken brood. We zijn na 15 jaar India eigenlijk wel erg verknocht aan twee warme maaltijden per dag, dus de lunch en het avondeten warm!

Dan zijn er vaak afspraken buitenshuis in de middag: kunstig voor mij (nu bijvoorbeeld richting de Open Oost Shop in een leegstand pand aan de Sarphatistraat en mijn project 'Als Je Tekent Zie Je Meer'), vaak naar mensen of instellingen of buurthuizen toe. Mijn kinderen hebben dan vaak therapie, gesprekken met therapeuten waar ze erg veel aan hebben (hoewel het helingsproces, o.a. verbonden aan de bizarre dood van hun moeder nadat we net weer in NL woonden, vier jaar geleden, erg langzaam gaat. Alles zijn tijd!

In de namiddag is het dan ofwel tekenen en schilderen of - als ik boodschappen moet doen: een van de kinderen mobiliseren om met me mee te gaan (vinden ze meestal leuk) en dan na thuiskomst koken en eten. De 'after-dinner' blijven we vaak met zijn drieeen wat natafelen in de huiskamer (die behalve huis- en slaapkamer nu ook eetkamer is geworden, het is een klein huisje waar we wonen) en wat tv kijken. Ons favoriete programma: Dr Pol (de Nederlandse dierenarts die in Michigan de show steelt) en Cutthroat Kitchen (zoek dat zelf maar eens op). 

Rond een uur of 7 ga ik dan weer aan het kunstwerken tot een uur of 9, waarna we samen nog een film kijken op de bank en dan sleep ik mijn matras weer de huiskamer in die dan slaapkamer wordt .. et voila, mon jour est fini!

O ja, en als je op de link klikt zie je hoe (klein) andere Amsterdammers wonen: gemiddeld (staat er) 49m2 per persoon. Nou, wij hebben 45 m2 voor drie personen! 

 

Deel dit: