Blogpost

Kunstige buurt

Geplaatst op 18 november 2018, 17:11 uur

GROEIMeevaart, Archipel teken- en schilderles, StreetsmArt, Jav'Art, Buurtatelier, Kriterion, OpenOost .. er lijkt geen eind aan te komen. Maar ook in het belendende Watergraafsmeer doet men aan (popup) kunst, in Popinn Art. Het 'repurposen' van (tijdelijk of permanent) leegstaande gebouwen lijkt een trend die nu ook in het Oosten van Amsterdam voet aan de grond krijgt. Ik vind het als kunstenaar natuurlijk heerlijk (al kan ik niet zoveel en vaak als ik dat zou willen betrokken zijn). 

Maar niet alleen organisaties 'achter steen en glas' zijn met kunst bezig: ook straatartiesten en kinderen! Het zal jullie allang opgevallen zijn, die op krantenpapier geschilderde kleurrijke poppen met grimassen die op meterkasten en andere publieke plekken in de Indische buurt te vinden zijn. Rondom het Makasserplein (met buurtcentrum Archipel) zijn de meeste te vinden. Toeval? 

Ik was afgelopen week woensdag bij Archipel op bezoek, zo rond een uur of half vijf. Anna, van Archipel, had me aangeraden eens kennis te gaan maken met de vaste eters van 'Eetkamer Oost' bij Archipel. Het was een leuke club: een oudere dame die vele jaren geleden uit Frankrijk naar Amsterdam emigreerde en via de Transvaalkade in de Indische Buurt terecht kwam; een oud-directeur van een designbureau (ik ga zeker met hem tekenen en schilderen!) en een man die door afasie, als gevolg van een herseninfarct, alleen nog maar 'ja' en 'nee' kon zeggen, maar waarvan je haarfijn aanvoelde wat hij daar nog meer mee bedoelde. Ik was met mijn 58 jaar veruit de jongste!

Het wordt kouder, dat merk ik ook in de Balistraat. Mijn huisje verwarmen kost soms wat moeite, omdat de voorkant (aan de Noordkant) veel meer stookkracht vereist om warm te worden dan de achterkant. Mijn tweeling, die elk een eigen slaapkamer hebben, klaagt dan over 'veel te warm!', terwijl ik nog loop te bibberen in de huiskamer (bij wijze van spreken). De huiskamer, tja .. dat is na onze verhuizing uit Noord (met drie slaapkamers) nu ook mijn slaapkamer geworden. Maar ja, met 15 jaar India 'under the belt', ben ik wel gewend om op de grond te slapen. 

Rob 'van het Buurtmuseum' kwam vrijdag op bezoek. We hebben lang en goed gepraat over het uitvoeren van een project dat ik een lange titel heb gegeven: 'Als Je Tekent Zie Je Meer (Op Straat)'. De openbare bibliotheek aan het Javaplein wil ook graag meewerken. Binnenkort gaan Rob en zijn museale partner Huibert met mij een proefwandeling maken. Zal ik ze ook meteen eens wat laten schetsen. Weten ze ook hoe dat voelt :) 

Wat me wel is tegengevallen is dat mijn aanbod om het kunst- en creatieve lesaanbod te komen versterken op de basisscholen in de buurt, bij geen enkele school gehoor heeft gevonden. Van een kreeg ik een mailtje terug ('We hebben al een cultuurcoordinator'), van de anderen helemaal niets. Ik hoor voortdurend dat het een 'geweldig idee' is, dat 'echt moet', maar van de scholen geen sjoe. 

Maar goed, er ligt genoeg ander (vrijwilligers)werk, hopelijk in de opmaat naar iets dat me straks ook wat geld gaat opleveren. Met de betaalde lessen aan zeer gemotiveerde ouderen en jongeren wil het in quantiteit nog niet echt vlotten. Ik blijf echter hoopvol!

Illustration
Streetart in Amsterdam-Oost
Deel dit:
1 reactie

Robert Pennekamp

za 2 februari 2019 16:53
wat zie jij d'r in?