Blogpost

Nieuw in de buurt

Geplaatst op 15 oktober 2018, 08:45 uur

Nieuw in de Indische buurt! Nou ja, niet helemaal nieuw, want mijn tweeling zat in 2014 op de Bataviaschool voor 'nieuwkomers'. Maar toen reisden we elke dag op en neer tussen Noord, waar we tot voor kort woonden, en Oost. Ik ben Camille van Neer, 58 en vader van de tweeling Arjuna en Ronan (15). Hun moeder Jansi, die uit Tamilnadu in Zuid-India komt, is in 2014 onder tragische omstandigheden gestorven. We waren toen net (weer) uit India terug, waar ik 15 van de laatste 20 jaar heb gewoond en gewerkt in een internationale vrijwilligersorganisatie, Amaidi, die ik met Jansi daar heb opgericht (en die nog steeds bestaat).

De laatste drie jaar heb ik het tekenen en schilderen weer opgepakt (kijk maar eens op http://camillevanneerart.tumblr.com). Ik wilde toen ik 18 was naar de kunstacademie, maar mijn ouders vonden dat 'een ticket naar armoede' en dus heb ik tot nu toe andere dingen gedaan. 

De Indische buurt is dus niet echt nieuw voor me, maar er wonen (in de Balistraat) of er komen (voor school of werk), ik merk dat dat toch wel verschil maakt. Ik loop anders door de straten (ze zijn nu ook een beetje van mij, voelt het) en ik doe mijn boodschappen nu bij de Albert Heijn op de Molukkenstraat en de Lidl aan de Insulindeweg in plaats van de Plus in het Banne Centrum aan de Statenjachtstraat in Noord. Maar er is natuurlijk meer in de Indische buurt dan een paar fijne supers! De terrasjes! Die hadden we niet in Noord. En de bevolking is er ook veel gemengder dan in het Noorden van Amsterdam. Wat ik wel een beetje mis - ik moet er in elk geval langer voor lopen - is het groen direct voor de deur: in Noord konden we de hond als het ware 'staand in de voordeur' uitlaten en 's winters schaatsen op de vaart. Maar hier vinden mijn kinderen en ik het aanbod van winkels helemaal geweldig, de bibliotheek binnen handbereik en al die hippe restaurantjes! En met tram 14 ben je in 20 minuten bij het Centraal Station. Wat willen we nog meer? 

Wat we bijzonder goed getroffen hebben zijn ook onze beneden en bovenburen. Of eigenlijk alle buren wel, want we hebben er nogal wat te oordelen aan de balkonnetjes aan de overkant van de Van der Pektuin, die grenst aan die van onze benedenburen. Een balkon op het zuiden (we kunnen er elke dag tot 's avonds laat zitten) en die prachtige herfstkleuren op de bladeren van de bomen in de Benkoelenstraat (even oversteken naar die geweldige Java Bookstore), ze maken ons woongenot compleet (en het afscheid van 4 jaar Noord minder bitter). 

Ik ga jullie de volgende keer wat meer vertellen over mijn plannen als kunstenaar (en leerkracht, want ik wil beide kunde's graag combineren) en neem je mee op mijn volgende tochten door de buurt. Ik hoop dat jullie het interessant blijven vinden, reageer gerust, ik houd van feedback. 


Warme groet, 

Camille van Neer

Illustration
 
Deel dit: