Bericht

Blog - Danique van Dalen

Geplaatst op 23 januari 2017, 15:00 uur

Mijn naam is Danique van Dalen en ik ben momenteel werkzaam als stagiair bij de gemeente Amsterdam, in de Indische Buurt. Om deze reden zal ik de komende weken een aantal keer een stukje schrijven om jullie te laten zien wat het stadsdeel allemaal doet en hoe ik dat ervaar.

Als tweedejaars student sociologie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam krijg je de mogelijkheid een 10-weekse stage te lopen bij een zelfgekozen organisatie of bedrijf. Al snel had ik besloten om de Gemeente Amsterdam te contacteren om daar aan de slag te gaan, en dat is gelukt! De universiteit laat je in aanraking komen met de meest uiteenlopende en interessante theorieën. Dit is allemaal zeer leerzaam en boeiend maar om mee te kijken in de praktijk blijkt ook heel nuttig.

Meteen de eerste dag van mijn stage had ik door dat de Indische Buurt een bijzondere buurt was om werkzaam te zijn. Zelf was ik niet heel bekend in de Indische Buurt, maar velen vertelden mij dat ik met mijn neus in de boter was gevallen omdat de Indische Buurt een erg actieve en levendige buurt is. En dat heb ik geweten! Ik heb al een aantal hele mooie en toffe initiatieven van inspirerende mensen voorbij zien komen de afgelopen twee weken.

Eén van die initiatieven is van Pierre en Malika en is genaamd Buurtschouders. Dit initiatief is bedoeld om de onzichtbare burger weer zichtbaar te maken door een netwerk van vertrouwenspersonen te vormen die informeert, signaleert en eventueel verwijst naar de reguliere instellingen en organisaties. Het hele project staat nog in de kinderschoenen dus de eerste bijeenkomst op 19 januari in Batavia was vooral bedoeld om de buurtbewoners zelf te horen over hun ideeën omtrent Buurtschouders. En dat is gelukt! Er was een zeer grote opkomst en we hebben met zijn allen gepraat over uiteenlopende onderwerpen zoals de training van Buurtschouders, de manier waarop er informatie verspreid moet worden en waar de Buurtschouders te vinden moeten zijn.

Zelf had ik nog nooit een buurtbijeenkomst bijgewoond maar ik was er stil van. Het was zo ontzettend mooi om te zien hoe geëngageerd zoveel buurtbewoners zijn. Ik verliet de bijeenkomst met een positief gevoel over dit project maar ook over de hele Indische Buurt: dit worden een fijne tien weken.

(Om nog even ongegeneerd reclame te maken voor het project Buurtschouders, op 16 februari vindt de tweede bijeenkomst plaats en zal er gepraat worden over de meer praktische zaken van het project. Ken of ben jij een Buurtschouder? Dan zien we je heel graag de 16e!)

Deel dit: