Bericht

Oorlogsverhalen bewaren

Geplaatst op 4 juli 2016, 18:36 uur

‘Oorlog in mijn buurt’ is een educatief project waarbij kinderen ouderen interviewen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Oost woonden of werkten. De kinderen worden hiermee erfgoeddragers en bewaren het verhaal voor toekomstige generaties.

Afgelopen maand hebben vijfentwintig kinderen uit groep 8 van Basisschool de Kraal ouderen uit Oost geïnterviewd. De heer Ferares (94) vertelde over zijn verzetsdaden in de Transvaalbuurt en over zijn schuilplaats tussen het plafond. Hij moest zich er soms hele dagen stil moest houden, ook als hij verkouden was… Piet Sijtsma vertelde over zijn ervaringen in de Dapperbuurt. En drie dames die nu in de Flevoflats wonen openden ook hun deuren voor de kinderen. Mevrouw Niezen (96) vertelde een heel spannend verhaal over hoe haar man zijn schip terugpikte van de Duitsers. De kinderen presenteerden na afloop de verhalen aan hun ouderen en klasgenoten.

Voor een nieuwe tentoonstelling van Buurtmuseum Indische Buurt zijn de interviews gefilmd. Deze zijn komend (na)jaar te zien.

In oktober starten twee klassen van de As-Siddieq school ook met het project. We zijn hiervoor nog op zoek naar ouderen, filmers, fotografen & interviewbegeleiders. Ook in 2017 willen we op nog meer scholen in Oost het project voortzetten. Er is immers haast bij geboden....  

Wil je in 2017 ook meedoen als school, oudere, projectleider, filmer, fotograaf of interviewbegeleider? Meld je dan aan via de BuurtBalie.

Illustration
 
Deel dit: