Bericht

Een Praatje en een Plaatje

Geplaatst op 13 april 2016, 17:27 uur

Het Danspaleis komt deze lente met een nieuwe formule voor 65-plussers: Een Praatje en een Plaatje.
Buurtvrijwilligers bezoeken ouderen met een draagbare platenspeler en ‘singeltjes van toen’ en zorgen voor dansfeestjes in de woonkamer.

Sinds 2012 organiseert het Danspaleis ouderwets gezellige dansfeesten in onder andere zorgcentra, huizen van de wijk, uitgaansgelegenheden en op festivals in Nederland. Dit theatrale mini-evenement met een bevlogen PD (platendraaier), rijdend discomeubel, glimmende dansvloer, feestelijk decor en dansende gastvrouwen en -heren is geïnspireerd op de jaren ’40 en ’50. De muziek die gedraaid wordt uit de jeugd van de ouderen is het middel om hen te raken, te bewegen en te betrekken. Maar wat nu als je minder mobiel bent of om een andere reden niet in staat bent om een Danspaleis te bezoeken? Vanuit de overtuiging dat iedereen te bereiken is met muziek, komt het Danspaleis met een nieuwe formule: Een Praatje en een Plaatje.  

Een Praatje en een Plaatje is een laagdrempelige buurtformule waarin vrijwilligers op bezoek gaan bij ouderen in de buurt. Met een boodschappentrolley, met daarin een draagbare platenspeler en een een uitgebreide mix aan ‘singeltjes van toen', gaat de buurtbewoner op pad. Tijdens de gesprekken die worden gevoerd is muziek de ijsbreker die zorgt voor contact en verbinding. Er vinden meerdere gesprekken per jaar plaats om het contact tussen ouderen en buurtbewoners te versterken. En we nemen de ouderen, wanneer de interesse is gewekt, mee naar een Danspaleis in de buurt waar ze andere bewoners en vrijwilligers ontmoeten.

Dankzij de ondersteuning van het Oranje Fonds en het Fonds NutsOhra zijn we in Amsterdam begin dit jaar van start gegaan met deze formule. De eerste bezoekjes zijn geweest en dat stemt ons nu al vrolijk. Truus Burger uit Oostzanerwerf die tijdens ‘Geef mij maar Amsterdam’ van Johnny Jordaan met een grote glimlach op haar gezicht zei: ‘Wat mooi, en wat een plezier, en ik ben nog niet eens jarig!’. Naast Truus willen we nog meer ouderen bereiken en blij maken met Een Praatje en een Plaatje. We roepen iedereen in de onderstaande buurten op om te reageren als hij/zij 65-plus is en behoefte heeft aan gezelligheid én muziek!

We zijn op zoek naar ouderen die wonen in:
Amsterdam Noord (Kadoelen, Molenwijk, Oostzanerwerf of Tuindorp Oostzaan) of
Amsterdam Oost (Indische Buurt).

Bent u, of kent u iemand die het verdient om bezoek te krijgen van Een Praatje en een Plaatje? Mail dan naar Frédérique Arnold (frederique@hetdanspaleis.com) of bel met 06 40 09 82 67. We zijn ook op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het gezicht willen zijn voor onze nieuwe formule en op bezoek willen gaan bij ouderen. Je verbindt je voor 3 maanden aan deze formule en bent ongeveer 1 dagdeel per week bezig.

Bekijk onze blog: www.eenpraatjeeneenplaatje.wordpress.com

Illustration
 
Deel dit: