Bericht

Nieuwsbrief Gastvrij Oost #1

Geplaatst op 25 oktober 2015, 11:40 uur

Gastvrij Oost is een burgerinitiatief om mensen een warm welkom in Amsterdam Oost te bieden. Ontstaan vanuit de urgentie om een kleinschalig en menswaardig alternatief te bieden aan vluchtelingen die in Amsterdam hun leven willen opbouwen, voor de korte en of lange termijn. Gastvrij Oost wil zich sterk maken voor zelfbeschikkingsrecht van mensen en de beweging versterken en aanjagen waarin Amsterdam laat zien dat zij – nog steeds - een tolerante stad is waarin vluchtelingen welkom zijn. Vanuit Oost willen we een alternatief aanbod realiseren voor de opvang van vluchtelingen; kleinschalig en lokaal, vanuit de samenleving, in samenwerking met vluchtelingen.

Op 25 september kwamen we voor het eerst bij elkaar. Wij werken aan een alternatieve aanpak voor de opvang en ontvangst van vluchtelingen voor zowel de korte als middellange termijn. We hopen dat je mee wilt doen en willen je daarvoor uitnodigen. Gastvrij Oost heeft op maandag 26 oktober, van 17.00 tot 20.00 een thematafel waar je kan meepraten en meedoen tijdens het OPEN HUIS in het stadskantoor OOST.

Hieronder volgt een kort overzicht van onze activiteiten en initiatieven.

Actieve samenleving & vluchtelingen

  • Duurzame dialoog Gastvrij Oost - Aftrap 21 november - Amsterdam zal in de komende tijd meer nieuwe inwoners opnemen. We merken dat er veel vooroordelen zijn over mensen die gevlucht zijn en de berichtgeving in de media over de opvang van vluchtelingen is vaak eenzijdig. We gaan een duurzame dialoog opzetten over wat het betekent om nieuwe inwoners in onze stad, in onze buurt, in onze straat welkom te heten. Op 21 november is hiervan de aftrap. Meldt je aan als je een tafel wilt organiseren en/of als je gespreksleider wilt zijn.

 

  • Verbinding noodopvang met Oost. - Tijdens de noodopvang van vluchtelingen in de Wethouder Verheijhal is het netwerk van actieve bewoners, communities en maatschappelijke organisaties in actie gekomen om primaire voorzieningen voor vluchtelingen te organiseren. Facebookgroep ‘Wat vluchtelingen nodig hebben op diverse locaties in Amsterdam’ voorziet vooral in eerste levensbehoeften. We willen een verbinding organiseren om mensen in de noodopvang uit te nodigen naar Amsterdam Oost te komen. Koffie en theehuis de Jonge Admiraal biedt koffie en thee aan, mensen sluiten aan bij Arto Lokalo in de Meevaart, buurthuis Archipel organiseert een benefietconcert en Super Sint Maarten wil vluchtelingen uitnodigen voor een gezamenlijke maaltijd. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de initiatieven. Voor onkosten van vluchtelingen hebben we een klein budget gerealiseerd. Wil je hier gebruik van maken, mail dan naar gastvrijoost@gmail.com. 
  • Vluchtcafé Oost –We hebben de ambitie om op korte termijn een ontmoetingsplek, te openen als werkplaats, atelier, expositieruimte, uitzendbureau, conferentie en ontmoeting. We willen dat op een zichtbare plek in Oost (bv de Javastraat) realiseren. Heb je ideeën voor een locatie en of wil je meewerken om het Café te realiseren: laat het weten.

Woonruimte en locaties

  • Alternatieve tijdelijke opvang voor vluchtelingen realiseren. Lian Priemus is initiatiefnemer en vanaf het eerste uur betrokken bij de opvang in de Wethouder Verheijhal. Zij heeft het idee om kleinschalige eerste opvang (drie maanden) voor vluchtelingen te realiseren, waarbij je kan laten zien dat je met de buurt zonder al te veel moeite zo'n groep 'te logeren' kunt uitnodigen. Doordat stads- en buurtbewoners zelf meer regie in handen krijgen, bevorder je contact tussen vluchteling en buurtbewoner en creëer je draagvlak. In zo'n setting is de bedoeling om ook de vluchtelingen meer verantwoordelijkheid (en dus regie) over hun leven te geven. Zij moeten zelf hun huishouden runnen, met hulp van buurtbewoners/ondernemers. 
  • Alternatief woonconcept, mogelijk in gebouwen of open terrein waarin semipermanente huisvesting gemaakt wordt met nomadisch meubilair. Plan van Geke Oosterhof (Broedplaats Fenix en coöperatie de Leefruimte.) 
  • Donderdag 29 oktober agendeert Pakhuis De Zwijger in de reeks De Vluchtroute, een avond over ‘De zoektocht naar een (t)huis’. Gastvrij Oost bespreekt samen met Lauwrens Ivens nieuwe mogelijkheden voor huisvesting. https://dezwijger.nl/programma/opzoeknaareenthuis 

Communicatie

  • We zijn actief op facebook en twitter, met gastvrijoost.
  • We willen een website maken. Wie kan dat voor ons doen?
  • We gaan het gesprek – de dialoog - voeren in de verschillende buurten van Amsterdam Oost. We starten op 21 november. Je kan ook eerder beginnen, bv tijdens de landelijke dag van de dialoog. 

Coördinatie

  • Met drie mensen vormen we de coördinatie van Gastvrij Oost:

Loes Leatemia – 06 10341968
Firoez Azarhoosh – 06 51427186
Lieke Thesingh – 06 53866899

  • We zijn te bereiken via gastvrijoost@gmail.com 
Deel dit: