Bericht

Gastvrij Oost

Geplaatst op 12 oktober 2015, 12:37 uur

Gastvrij Oost
Door Ganna Verhoeven

 
Op vrijdag 25 september hebben we in een volle conferentiezaal in de Meevaart met buren uit heel Amsterdam Oost nagedacht over hoe we vluchtelingen in Oost goed kunnen opvangen en verder helpen. Het was ontroerend om te zien hoeveel mensen naar de bijeenkomst waren gekomen.
 
Firoez legde uit, naar aanleiding van zijn gesprek met vluchtelingenwerk Amsterdam, hoe de situatie nu is:
“De meeste vluchtelingen komen uit Syrië, Eritrea en Afghanistan. Zodra ze aankomen op Amsterdam CS, worden ze opgevangen in een noodopvangplaats in Zuidoost. Na drie dagen worden de vluchtelingen verplaatst naar zogenaamde aanmeldcentra en van daaruit zouden ze naar een Asielzoekerscentrum kunnen worden gebracht. Asielzoekers die al in een AZC ‘wonen’, wachten echter op huisvesting dat er niet is. Hierdoor zitten de AZC’s vol. Er is dus behoefte aan een tijdelijke verblijfplaats en daar kunnen we vanavond over meedenken.”
 
“Het is belangrijk dat de mensen die aankomen zich welkom en veilig voelen. Uit onderzoek is gebleken dat je niet perse ‘taal’ nodig hebt en dat de manier waarop je wordt opgevangen heel bepalend is voor de rest van je leven in het land van aankomst. Vluchtelingen zijn geen onderwerp van zorg, maar nieuwe burgers.”
 
Om een bijdrage te kunnen leveren aan een plezierig ontvangst heeft Firoez contact gehad met Artis, Amsterdam Museum en het Anne Frankhuis. Zij bieden gratis entreekaarten aan voor vluchtelingen. Zaak is te kijken naar manieren om hen hierheen te vergezellen.
 
Heel veel buren willen iets doen. Maar wat dan? Loes vraagt iedereen zich voor te stellen en een idee te delen. Vanuit zijn of haar eigen kracht.
Uiteindelijk worden er vier groepen gemaakt waarbij je kunt aansluiten om verder te praten en concrete afspraken te maken:
  • Denkkracht/ verbinding/ organisatie – visie/strategie, faciliteren, verbinden van mensen en middelen, contact met overige betrokken partijen, interne communicatie, etc.
  • Activiteiten/ aanbod/ werkgelegenheid – benefietconcert, taallessen, buddy/luisterend oor/rondleiden in de buurt, tuinproject, vergezellen naar Artis, Anne Frank Huis en Amsterdam Museum, etc.
  • Communicatie/ beweging/ verhaal maken – Facebook, e-mail, persberichten, point it picture book, verhalen verzamelen.
  • Huisvesting/ Mooimakers – corporaties hebben lead rol, van leegstand maatschappelijke bestemmingen maken, mooimaken (klussen en gezellig maken), etc.
Er is een team Gastvrij Oost ontstaan die veel verbinding maakt tussen initiatieven, het stadsdeel, maatschappelijke organisaties en vluchtelingen in Zuidoost. Nevin Ozutok en Thijs Reuten van het stadsdeel zijn ook betrokken en dragen de vluchtelingen een warm hart toe.
 
De BuurtBalie zal de Indische Buurt informeren over de gebeurtenissen de vluchtelingen. Adrijana, onze vaste Baliedame in de Meevaart, zal informatie verschaffen aan vluchtelingen en buurtbewoners die iets willen doen. Ook zal de BuurtBalie haar grote bestand vrijwilligers aanschrijven om te vragen een rol te vervullen.
 
Gastvrij Oost roept je op om mee te doen! Sluit je aan bij een van de groepen en doe mee met waar jouw kracht ligt. 

Enthousiast? Neem contact op met Loes Leatemia via gastvrijoost@gmail.com 
Meer info: Facebook Gastvrij Oost & Twitter


Deel dit: