Bericht

Leren Omgaan Met Geld Bij Money School

Geplaatst op 25 juni 2015, 12:33 uur

Leren Omgaan Met Geld Bij Money School
door E. Den

Verstandig omgaan met geld kan al lastig zijn voor veel volwassenen, laat staan voor jongeren. Het project Money School van Stichting Diversiteitsland leert jongeren uit de Indische Buurt de beginselen van financiële zaken door ze te laten denken over het verband tussen hun dromen en geld. Tijdens 10 lessen gaan steeds acht tot twaalf leerlingen aan de slag.

Wat kan je verwachten van een les? Ik mocht les vier bijwonen. Er was een gastspreker, Derck, een voormalig KLM piloot en bedrijfsdirecteur die later succesvol ondernemer is geworden. Eerst praat hij met de kinderen over hun talenten en dromen. Een jongen zegt dat hij een Bugatti wil kopen en politieagent wil worden. Een meisje zegt dat ze advocaat wil worden en haar eigen huis wil kopen. Dan vraagt Derck ‘Wat moet je doen om advocaat te worden?’ Het meisje weet het al: ‘veel studeren en hard werken.’

‘Geld sparen is nodig om te kunnen studeren of een Bugatti te kopen,’ zegt Derck. Toen hij tiener was vond hij het lekker om geld te verdienen, iets te kopen of dingen te doen met zijn eigen geld. Hij vertelt ze dat het beter is om te betalen met gespaard geld dan met geleend geld, want ‘geld lenen kost geld.’

Derck vertelt over zijn eigen dromen als kind: hij droomde van veel reizen, kunstenaar worden en een eigen zaak beginnen. Hij volgde een opleiding tot stuurman en zo kon hij veel reizen en kreeg bovendien betaald. Vervolgens werd hij medewerker bij KLM, waar hij 17 jaar werkte. In de loop van de jaren is zijn droom gaandeweg veranderd. Hij is na zijn carrière bij KLM ook ICT baas, bedrijfsdirecteur en ondernemer geworden.

Ondernemer worden was geen gemakkelijke beslissing, want hij ging van een goed salaris bij een bekende werkgever naar helemaal geen salaris. Maar het is hem toch gelukt om goed te verdienen. Na 3-4 jaar hard werken had hij 120 mensen in dienst. ‘Je moet lef hebben,’ volgens Derck. ‘Je moet durven iets anders te doen en niet bang zijn voor wat anderen (zouden kunnen) zeggen.’

Hoe heeft hij zo veel bereikt? Hij had doorzettingsvermogen, kon dingen overzien en goed met mensen omgaan. Om een goede manager te zijn is het ook belangrijk om goed te kunnen luisteren, bijvoorbeeld naar de meningen en zorgen van anderen.

Nu is geld minder belangrijk omdat hij al alles heeft waarvan hij droomde. Met leuke mensen werken is nu veel belangrijker.

Als de kinderen gevraagd wordt wat ze geleerd hebben zegt er eentje: ‘doorzetten.’ Een ander kind zegt ‘dat je meer dromen mag hebben.’ Andere kinderen zeggen ‘Doen wat je zelf wil’ en ‘Niet opgeven.’ De kinderen hebben het door.

Dit was les 4 maar tijdens de andere lessen wordt ook gepraat over: omgaan met zakgeld, sparen, hoe werkt de bank, geld lenen en investeren

Ben je 8-18 jaar, woon je in de Indische Buurt en wil je meer leren over verstandig omgaan met geld? Meld je aan bij Money School. Ben je ouder van of ken je jonge mensen van die leeftijden die er baat bij zouden hebben? Stuur ze naar Money School. Voor meer informatie kijk op www.diversiteitsland.nl of facebook.com/moneyschool.nl of stuur een e-mail naar deelname@money-school.nl voor de brochure.


Deel dit: