Bericht

Vragen staat vrij bij Club Info

Geplaatst op 19 april 2015, 13:23 uur

Bij Club Info in Post Oost aan de Wijttenbachstraat kunnen jongeren tussen de 15 en 23 jaar terecht met vragen over bijvoorbeeld school, stage, werk, geld, seksualiteit, drugs, verslaving of wonen. Wouter van der Klugt, Sheila Keijer en Hamid Ait R’Kia geven niet alleen advies maar verwijzen ook door naar andere organisaties of regelen begeleiding en ondersteuning door een jongerenwerker van Dynamo in hun eigen buurt.

TEKST: SIMONE SLOTBOOM FOTO: TONY TEUNISSE

Wouter van der Klugt is een echte spraakwaterval en vertelt enthousi- ast over wat zijn club kan betekenen voor de jeugd in Oost. Club Info – Jongereninformatie en advies is onderdeel van Dynamo en fungeert als een soort spin in het web die jongeren wegwijs maakt in de brij aan instanties en organisaties. ‘Samen op zoek’ is hun slogan. Uitgangspunt is altijd om de jongere op weg te helpen en te begeleiden naar zelfstandigheid. Naast persoonlijke gesprekken en een-op-een trainingen organiseert het team ook themamaanden en cursussen. Doorverwijzen komt ook veel voor, want de expertise van bestaande instanties wordt altijd benut. Bij financie?le problemen is er bijvoorbeeld Jongerenschuldhulpverlening van Dynamo, bij onveilige seks de SOA-poli van de GGD, bij verslaving Jellinek en voor het vinden van een stageplek heeft Club Info een heel netwerk aan partners beschik- baar. Wel gaat Wouter of een van zijn collega’s altijd mee naar het eerste gesprek om zo een goede overdracht te waarborgen of nodigen ze een medewerker van de betreffende instantie uit bij Post Oost. Van belang is dat de jongeren zich goed en begrepen voelen en vrij om langs te komen en hun vragen in alle openheid en vrij- blijvendheid kunnen stellen.

Geen onderwerp is taboe

Veel jongeren komen voor hulp bij het maken van een cv. Ook bemiddeling naar een stage of werkplek is populair. Evenals het samen voor- bereiden van een sollicitatiegesprek. Daarnaast komen er veel vragen over wonen. Dit onderwerp ligt lastiger omdat er aan woningen nu eenmaal gebrek is, maar ze kunnen de jongeren we?l laten zien hoe en waar ze voor onderdak terechtkunnen. Eigenlijk is geen vraag te gek en geen onderwerp taboe. De jongeren die gebruik maken van het team komen uit alle mogelijke culturen en verschillende opleidingsniveaus: van LVB (licht verstandelijk beperkt) tot HBO (Hoger beroepsonderwijs). Iedereen is welkom.

Het gaat zeker niet alleen om jeugd met problemen. Club Info is er voor alle jongeren met een verzoek of vraag van welke aard dan ook.

Het team kijkt altijd naar de vraag achter de vraag. Soms komen jongeren binnen met een eenvoudig informatieverzoek, maar blijken andere belemmeringen een rol te spelen. Doorvragen is dus een must om de jongeren goed te kunnen helpen. Bij Post Oost heerst een open sfeer met flexplekken en nissen met banken in de open ruimte, maar er zijn ook gezellig ingerichte spreekkamers waar een prive?gesprek kan plaatsvinden. Het geheel oogt laagdrempelig en nodigt uit tot een bezoek.

Club Info is pas een jaar bezig, maar heeft al veel jongeren uit Amsterdam-Oost langs zien komen met vragen of voor een workshop. In eerste instantie was het doel om een groot netwerk op te bouwen, zodat ze de jeugd goed kunnen adviseren en geen dubbel werk doen. Gebruik maken van elkaars kwaliteiten dus. En inmiddels weten ook de jongeren zelf hen goed te vinden.

Themamaanden

Niet alleen regelen Wouter en zijn partners extra coaching bij een van de ambulante jeugdwerkers van Dynamo als dat nodig is, maar andersom sturen jeugdwerkers ook jongeren door naar Club Info als zij denken dat individuele begeleiding of doorverwijzing zinvol is.

'Van belang is dat de jongeren hun vragen in alle openheid en vrijblijvendheid kunnen stellen'

In jongerencentra in heel Oost organiseert het drietal regelmatig activiteiten. En regelmatig zetten ze een thema in de schijnwerpers. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld Geld & Budgetteren en begin dit jaar Stage & Werk. Bij de Stage Xperience in Casa 400 waren dertien bedrijven aanwezig die stageplaatsen beschikbaar hadden. Het team bezoekt ook scholen en organiseert workshops en trainingen op locatie in de buurt. Het nieuwe thema voor april, mei en juni wordt Drugs & Verslaving, waarbij de focus op wiet- en hasjgebruik komt te liggen.

Jongeren kunnen Club Info bellen voor een afspraak of binnenlopen op een van de spreek- uren op dinsdag en donderdag van 14-17 uur of woensdag van 16-19 uur. Ook buiten het inloop- spreekuur kunnen jongeren meestal gewoon terecht bij Wouter, Sheila of Hamid. De deur staat altijd open en de sfeer is even relaxed als Wouter en zijn collega’s zelf.

www.dynamojongeren.nl/club-info

Klik hier voor de pdf versie van het IJopener artikel 

Deel dit: