Organisatie

Mindfulness voor de Buurt

Non-profit, Netwerkorganisatie, Onderwijsinstellling, Informele groep

“Als ik niet voor mezelf zorg, wie doet dat dan? Maar als ik enkel voor mezelf zorg, wat stel ik dan voor? En als ik dat niet nú doe, wanneer dan wel?” Dat zei de leraar van Jezus van Nazareth, Hillel. En dat is het motto van Mindfulness-voor-de-buurt. “Het lijkt op: “Wéés de verandering die je in de wereld wenst”. Of oud-Hollands: “Verbeter de wereld, begin bij jezelf”.  אם אין אני לי םי לי, וכשאני לעצםי םה אני, ואם לא עכשיו איםתי


 
Wat is Mindfulness-voor-de-buurt?


Mindfulness-voor-de-buurt is een buurtinitiatief voor sociaal geëngageerde mindfulness in Amsterdam-oost. Het wil de voordelen van mindfulness-meditatie delen met buurtbewoners. En realiseert haar bedoeling zonder gebruik van geld. Het buurtinitiatief werkt op basis van vrijwilligheid, hartelijkheid en betrokkenheid. Mindfulness-voor-de-buurt is politiek en levensbeschouwelijk neutraal. Net als fietsen, breien of zwemmen wordt mindfulness als neutrale techniek gehanteerd. Wel heeft het buurtinitiatief twee humane doelen: 1) het bevorderen van de onderlinge verbondenheid in de wijk en 2) het bevorderen van de lichamelijke & geestelijke gezondheid. Hiertoe worden laagdrempelige mogelijkheden georganiseerd om mindfulness te (be)oefenen. 


 
Wat is Mindfulness?


Officieel is mindfulness: ‘het welbewust richten van de aandacht op een ervaring in het huidig moment zonder daarover te oordelen’. Letterlijk vertaald is het “de presentie van het hart”. Maar eenvoudig gezegd is mindfulness: niet mét, maar ìn aandacht leven. Want mindfulnesss gaat over aandacht. Aandachtig, kalm en onbevangen opletten. Impulsieve reacties uitstellen. Oordelen tussen haakjes zetten. Daardoor ontstaat meer oog voor natuur, wijk, elkaar en jezelf. Bij mindfulness spelen zintuigen de hoofdrol. En het denken een bijrol. Eigenlijk doet iedereen al aan ‘mindfulness’. Als je van een zonsondergang geniet, als je de poes aait en in dat moment opgaat. Als je muziek maakt. Als je je in je hobby verliest, in een puzzel, een film. Mindfulness-meditatie traint precies dat soort aandacht. Om vaker en gemakkelijker op zo’n manier aanwezig te zijn. Het is een eenvoudige, neutrale techniek. Makkelijk te leren. Aangenaam zelfs. En ook makkelijk op te nemen in elke levensstijl. Mindfulness is (evidence based) heilzaam voor lichaam en geest. Het ontstresst, geeft rust en innerlijke vrijheid. Tegelijk is het ook de basis van alle religies. Iedere geloofsbeleving gebruikt de kracht ervan. Toch is mindfulness-meditatie zelf niet iets religieus of spiritueels. Maar juist volstrekt neutraal. De diep rustgevende kracht ervan komt wel iedereen, iedere levensbeschouwing en iedere levenssituatie ten goede.


 


Bescherming kwetsbaren


Er zijn meerdere deelnemers en docenten bij MvdB met een zwak immuunsysteem. Voor hen kan Covid-19 verwoestend zijn. Ter bescherming van de kwetsbaren is het nodig dat iedereen gevaccineerd is die deel neemt aan de meditaties. Of kan aantonen virusvrij te zijn na herstel Covid-19 of met een recente negatieve PCR-test. Voor de Stiltewandeling is deze voorwaarde overbodig. Vanwege het Walking Apart Together-principe met steeds 10 tot 25 meter afstand van elkaar. Bij meditaties binnen blijft o.a. de anderhalve meter-regel gelden.


 
Het hele jaar door elke week minimaal 3 x mindfulness-activiteiten:


Incidenteel op zondagochtend: bij zonsopkomst Mindful Walking 10 tot 20 km (stiltewandeling) buiten Amsterdam i.s.m Mediteren in Oost. Wordt aangegeven op de Facebookpagina's van MiO en MvdB  https://www.facebook.com/mindfulnessvoordebuurt/?modal=admin_todo_tour/   en via de Stiltewandeling-app.  


Incidenteel op zondagmiddag: “Mindful Omgaan met Chronische Pijn” 19.30-21.30 uur. Aanmelden via email: roycarton@gmail.com  


Elke zondagavond: Verdiepings-Cursus Mindfulness in de Flevopoort 19.45-22.00 uur: aanmelden via roycarton@gmail.com 


Elke dinsdagavond: 8 Weekse Mindfulness-Cursus (MBSR) De Meevaart, Balistraat 48A, 1094 JN Amsterdam, 19.30-21.30 uur. Doorlopende cursus; aan het eind van les 8 starten we opnieuw bij les 1. Deze cursus wordt bij voldoende aanmelding ook online gegeven. Aanmelden voor online: mindfulnessvoordebuurt@gmail.com 


Elke donderdag Stiltewandeling in het Flevopark Vertrek precies 30 minuten voor zonsondergang. Aanmelden niet nodig; wie aanwezig is kan meedoen.


18 September '21, 18 December '21, One-day Stadsretreat met vredesloop vanuit de Muiderkerk, Info roycarton@gmail.com  


1ste week juni 2021 Meditatie-Retreat (sesshin)  Brognon, Frankrijk, Info roycarton@gmail.com   


1ste week november 2021 Mindfulness-retreat in Kabak (Mugla), Turkije, info roycarton@gmail.com 


 


Waar?


Stiltewandeling: Achterpoort van Proeflokaal ‘t Nieuwe Diep, Flevopark 13a, 1095KE A’dam.


Mindfulness-les: De Meevaart, Balistraat 48A, 1094 JN Amsterdam


Vervolgmeditatie: Flevopoort, Kramatplantsoen 101-H, 1095LB A’dam.

Deel dit: