Te koop aangeboden

20 jaar Geheugen van Oost

Boeken, tijdschriften
Illustration
Beschrijving

Op 2 november 2023 was, tijdens de viering van het 20-jarig jubileum van de website van Geheugen van Oost, de presentatie van het boekje 'Zijn wie je bent in Oost'.

Voor de uitgave van ons boekje vroegen we aan vertellers van het eerste uur hoe zij terugkeken op hun ervaringen van destijds. Wij hebben ze opnieuw geïnterviewd en dat leverde 'Zijn wie je bent in Oost' op. Dit boekje bevat interviews met mensen die in de eerste tijd een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de website en die nu terugkijken, aangevuld met een van hun favoriete verhalen van toen.

Belangstellenden kunnen het boekje bestellen of de verhalen lezen op de site:

https://geheugenvanoost.amsterdam/page/106389/jubileum-boekje 

Een kort stukje geschiedenis.

Toen de website van GvO in 2003 werd gelanceerd had niemand verwacht dat het in 2023 nog zou bestaan. Het Geheugen van Oost was opgezet om input te verzamelen voor en onderdeel uit te maken van de tentoonstelling ‘Oost, Amsterdamse buurt’ van het toen nog Amsterdams Historisch Museum (nu Amsterdam Museum). Het museum wilde meer doen dan het verleden verbeelden; het wilde ook het heden behouden voor morgen. Er werd gezocht naar beelden, voorwerpen en verhalen van Amsterdammers in deze tijd: om ze te verwerken en bewaren voor de tijden die komen. Het gaat over de bewoners. Hun persoonlijke verhalen stonden centraal in de tentoonstelling.

Twintig jaar later is nog steeds een enthousiaste ploeg vrijwilligers druk bezig om deze verhalen te verzamelen en steeds nieuwe initiatieven te ontwikkelen om mensen in Oost samen te brengen. Er staan meer dan 5000 verhalen op de site. Er worden workshops gegeven, verhalenroutes ontwikkeld, fototentoonstellingen georganiseerd, de Geheugenstoel is vaak te vinden bij evenementen in de buurt. Er is een podcastserie

geïnitieerd en er zijn allerlei plannen om nieuwe manieren te vinden om mensen te vinden die hun verhaal willen delen. Het Geheugen van Oost wil een platform zijn waar buurtbewoners en iedereen die zich betrokken voelt bij de buurt, verhalen en herinneringen kunnen blijven delen om met elkaar en hun buurt in verbinding te zijn.

Want wat vandaag gebeurt, is morgen geschiedenis en misschien overmorgen alweer vergeten.

 

Geplaatst op 1 februari 2024, 00:00 uur
Deel dit:
2 reacties

Carin te Hoonte

vr 2 februari 2024 13:25
Van harte bedankt voor het plaatsen! Het Geheugen van Oost blijft in de praktijk voor Verbinding zorgen, door alle interviews, bijwonen en schrijven tijdens evenementen, herdenkingen, podcasts en artikelen op de website. Deze aandacht maakt Oost nog mooier! ❤️

bericht verwijderd