Bericht

Deelnemer opleiding Vertrouwenspersoon aan het woord

Geplaatst op 10 september 2020, 14:15 uur

Op het moment dat ik dit schrijf zitten wij in de afrondende fase van de 1e groep vertrouwenspersonen. Wij hadden deze fase eigenlijk gepland staan voor de maand mei maar zoals bij zoveel zakendeed de problematiek rond Corona ook bij ons zijn intrede.

Wij hebben in eerste instantie wel wat bijeenkomsten via zoom gehouden maar dit werkt toch minder prettig dan de ouderwetse klassikale bijeenkomsten.

De opleiding heeft natuurlijk wel een aantal spelregels:

60 uur training
20 uur intervisie
60 uur praktijk
10 uur Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP)
10 uur Groeps Ontwikkel Plan (GOP)

In de praktijk spreek je hulpvragers met een gevarieerd aanbod aan verzoeken. Denk hierbij aan:

– administratie weer inzichtelijk maken
– Boodschappen doen voor hen die slecht ter been zijn
– Uitzoeken waar men terecht kan met specifieke vragen en eventueel mee gaan met hulpvragen

Wat hebben wij geleerd en wat betekend samen vooruit.

Samen vooruit is een buurt initiatief voor de bewoners van stadsdeel oost doel het versterken van de buurt en haar bewoners door middel van co creatie met de bewoners, professionals en gemeente.

Uit onderzoek is gebleken dat er ongeveer 700 mensen uit stadsdeel Oost niet zichtbaar zijn voor de hulpverlening denk hierbij aan eenzaamheid, hulp bij aanvragen paspoort, stadspas en identiteitskaart of aanvraag bij voedselbank. Ook maken wij de administratie van de hulpvrager inzichtelijk zodat de cliënt zijn administratie weer zelf kan beheren.

Voor het begeleiden van sommige complexe hulpvragers hebben wij via de vrijwilligersacademie een uitgebreide training mogen volgen onder begeleiding van een zeer geduldige trainster.

In deze opleiding hebben wij onder andere geleerd hoe je feedback kan geven en heel belangrijk hoe je de grenzen van jezelf kunt aangeven. Wat ook belangrijk is dat je naast de hulpvrager gaat staan en hem of haar laat weten dat er geluisterd wordt. Samen kijken we naar een oplossing en gaan indien gewenst ook samen naar de betreffende instanties je bent dus eigenlijk een maatje.

Als vertrouwenspersoon is het de bedoeling dat je het vertrouwen krijgt van de hulpvrager. Hoe doe je dit. Simpel ga bij jezelf na wat jij nodig zou hebben als je iets wil bespreken met een vreemde. Je wilt graag gehoord worden en het is ook fijn als er iemand is die naar je luistert en je begrijpt en niet meteen een oordeel klaar heeft.

Aan het eind van de opleiding en het voldoen van de gemaakte afspraken (uren) ontvang je een certificaat.

Ik heb het erg getroffen dat ik deel mocht uitmaken van een fijne groep cursisten met veel ervaring en mocht je interesse hebben weet dan dat er later dit jaar een nieuwe opleiding volgt.

Ik beveel je de training van harte aan.

Bob, Buurthulp Oost

Deel dit: