Blogpost

Nare mensen

Geplaatst op 21 maart 2019, 23:45 uur

Je hebt ze in alle soorten en maten, ze wonen overal, maar de naarste mensen zijn toch die welke jouw pad kruisen. Het overkomt me niet vaak, maar onlangs had ik weer het ongenoegen een naar mens tegenover me te hebben. Je zegt tegen jezelf: Kop op, hij heeft het misschien ook moeilijk, normaal doet hij niet zo (of: hij doet het bij iedereen). Maar het blijft lastig. Je loopt er mee naar huis, je kunt het maar niet van je afschudden en hoe langer je erbij stil blijft staan (en jezelf probeert wijs te maken dat het aan jou ligt), des te sterker wordt het gevoel: dit is gewoon niet okay. 

Thuis aangekomen heb ik het internet eens even geraadpleegd (genoeg te lezen over nare mensen), vooral over 'hoe ermee om te gaan'. Het ligt er dan aan waar je begint en of je de 'adviezen' vindt passen bij jouw situatie. Je hebt de reactie 'keer de andere wang toe'; de reactie 'ach, we zijn allemaal maar mensen'; de reactie: 'negeren die man'. En de reactie: 'nare mensen moet je uit je leven bannen'. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan (vind ik).

Het tegenovergestelde wordt ook geadviseerd: 'omarmen'. Net als bij pijn en ander ongemak, beschouw de nare man of vrouw tegenover je als een (verborgen) boodschap. Een bericht van de kosmos die jou door die nare energie op iets wil wijzen waar je vanzelf niet gemakkelijk of niet zo snel achter zou zijn gekomen. Nare mensen als boodschapper van het universum. 

Daar sta je dan met je goeie gedrag: zelf ben je (vind je) vredelievend, respectvol en mededogend (als iemand de betekenis van dat woord nog kent) en dan sta je tegenover een 'zak' (bij gebrek aan beter woord). En die zak, daar zit een boodschap in? Ongeloofelijk? Onwaarschijnlijk? En toch zou het misschien kunnen ..

Ze zeggen wel eens: 'mensen die je tegenkomt zijn een spiegel voor je'. Die laten je zien wat je liever niet, maar echt wel moet zien. Die laten je zien waar je aan moet werken. Een tekortkoming (ken je dat?) Een blinde vlek. Een dodehoek. Een eigenschap waar je liever niet naar kijkt (dus dat laat die ander je zien, door zich precies zo te gedragen (jou te spiegelen) zodat je irritatie die op die nare man is gericht, eigenlijk voor jezelf bedoeld is. 

Potverdrie. 

Kunnen we nog de andere kant opkijken? 

Jazeker, door voortaan alle nare mensen onmiddellijk uit ons leven te bannen. Daar ben je dan wel de rest van je leven mee bezig. Je kunt ook kiezen om te verstaan wat die naarling je wil zeggen. En je dat ter harte nemen. Kans is groot dat de naarling als vanzelf uit je leven verdwijnt (hij zal waarschijnlijk zijn gedrag niet veranderen) omdat je de boodschap niet langer nodig hebt. 

He, gelukkig.

Ik kijk uit naar mijn volgende ontmoeting met een naar mens.

Om het dan mijn laatste te laten zijn. 

 

Illustration
 
Deel dit: