Blogpost

Tekenen in en rond het Sumatraplantsoen

Geplaatst op 2 maart 2019, 18:55 uur

Vanmiddag was het hoogtepunt uit de campagne 'Teken Mee' in het Sumatraplantsoen, georganiseerd door kunstenaar en eigenaar van het Brainstormbureau, Robert Pennekamp (in de Meevaart bekend van GROEI Meevaart, een project waaraan een aantal locale kunstenaars, waaronder ikzelf, meedoet). Doel: het betrekken van de buurtbewoners bij de herinrichting van hun plantsoen. 

Het was jammer dat er maar een handvol (jonge) buurtbewoners op onze aanwezigheid afkwam, jongens die op het Johan Cruijffveldje stonden te voetballen en die best even een pauze wilden inlassen om mee te tekenen. Wel ontroerende teksten die ze bij hun tekeningen zetten en een mooi statement voor de buurt: de tekeningen en teksten hangen - naast die van mijzelf en een paar andere kunstenaars en kinderen - in de vitrines aan het hek bij de bouwplaats, waar straks nieuwe woningen en - zo vertelde een van de jongens mij - een soort speelplaats komt. 

Ik keek er overigens niet echt van op, de geringe betrokkenheid van de buurt bij dit kunstige project, voornamelijk omdat - ondanks een goeie, intensieve Facebookcampagne door Robert, mensen die je graag wilt hebben die berichten niet lezen of er niet echt in geinteresseerd zijn. Wat wel opvallend was, was het feit dat - vertelde Robert mij - er zich echt mensen hadden opgegeven die zouden komen. Maar niet dus. 

Aan de pluskant: er hangen nu kindertekeningen (van tevoren al gemaakt en op locatie) en tekeningen door kunstenaars die zich door het plein lieten inspireren. Voor mij was dat de bouwplaats, waar kaalslag in de plaats kwam van oude woningen en waar straks 'nieuwe dingen' verrijzen. Ik zette achter de bouwplaats op mijn tekening een regenboog, een teken van hoop. En op de andere tekening, een man die aan het basketballen was in z'n eentje, achter de 'dunk' een reeks hartjes: het hart voor de buurt. 

En terwijl ik dit tik hoor ik het 'Daklozenkoor' op de achtergrond zingen in 'EO live' (ik luister echt nooit naar de EO, maar bovenbuurman Ben gaf me de tip te luisteren vanavond: hij zingt namelijk OOK mee in het koor :) In afwachting van het koor, luisterde ik naar een item over 'het celibaat' en 'of' of 'hoe' dat wel of niet samenhangt met de golf van gevallen van sexueel misbruik door geestelijken die in het nieuws is. De 'Vaticaandeskundige' dacht van niet ('het is in elk geval niet de oorzaak'), maar vertelde op het laatst dat hij wel dacht dat het celibaat uiteindelijk zal worden afgeschaft. De interviewster was niet de slimste (maar misschien wel de slimste van de EO?), dus de tenen stonden regelmatig krom in de vloer, maar goed ... het ging me om het Daklozenkoor en dat heb ik gehoord. 

Ik hoorde Ben er zelfs nog bovenuit roepen (hij heeft een mooie, duidelijke bas), het was live, dus dat zal ik hem morgen wel even vertellen. 

 

Deel dit:
5 reacties

Erna Leussink

ma 4 maart 2019 17:53
He Camille, wat een leuke blog van jou!, Kom je ook mee fotograferen?

Robert Pennekamp

di 19 maart 2019 12:25
de volgende keer: fotografeer mee, met kids uit de buurt, die met een camera vastleggen wat zij zien op het plein

bericht verwijderd

bericht verwijderd

bericht verwijderd