Blogpost

SNUITers in de Indische Buurt

Geplaatst op 26 januari 2019, 16:03 uur

Vanmorgen rond een uur of 11 liep ik met onze hond Rose (een beagle-cocker mix) door de Indische buurt, beetje mijn vaste route waar ik nu en dan vanaf wijk: Vanuit de Balistraat via de Molukkenstraat naar de 'kop' van de Javastraat en via het Makasserplein weer terug. Vanochtend liep ik via een andere route terug, ben de straatnamen vergeten (ken ze nog steeds niet allemaal, maar dat komt wel) en wat me opviel waren twee dingen: 

Eerstens: van alle hondenuitlaatcombinaties stond '1 wandelaar - 1 hond' aan de top. 

Tweedens: van alle hondenuitlaters was 100% jonger dan 65. 

Toen ik weer thuis was, dacht ik: wat als er iets bestond waarmee je als alleenstaande oudere (60+) en hondenliefhebben (maar geen hondenbezitter) plezier kon beleven? En ook nog eens regelmatig in beweging zou kunnen komen? Maar wel iemand (naast je) nodig hebt om de hond te leiden of over te pakken als dat nodig zou zijn (want de eigenaar kent zijn of haar hondje natuurlijk het beste). 

Ja, ik weet het, er is zoiets als de stichting OOPOEH waar 'opa's en oma's op je hond passen' (en ermee wandelen). Maar deze opa's en oma's zijn waarschijnlijk fit en dus in staat om hondjes alleen en zelfstandig uit te laten en aan de lijn te houden zelfs als zich een 'calamiteiten' aandient, zoals een hond die zich losrukt en/of begint of wil vechten met andere hond.

De vraag is ook of de 'opa's en oma's van OOPOEH' wel allemaal eenzaam zijn, of gewoon geen hond meer willen maar 'm wel willen uitlaten of (in iemand's huis) erop passen (want dat kan bij OOPOEH ook).

De ouderen waar ik het daarnet over had, zijn niet (altijd) fit (maar willen of moeten echt wat meer naar buiten en bewegen) en hebben dus iemand naast zich nodig om 'de leiding te pakken of houden'. Maar willen graag 'meewandelen'. En de hond aaien, zo nu en dan. Of een hondekoekje geven. 

En ...

Misschien wel nog belangrijker dan de hond: contact met de baas van het hondje!

Het bestaat al hier en daar, maar nog niet in de Indische Buurt. 

Dus wil ik graag met jullie bekijken of dit haalbaar is.

Wat is 'dit' nieuwe project? Het Project 'SameN hondje UITlaten' ofwel project SNUIT

Hoe gaat het straks hopelijk in zijn werk? 

Aannemende dat we hier de moeilijk (via Internet) bereikbare oudere ouderen willen bereiken, zal de werving van de ouderen en de beschrijving van hun wensen rondom hondje, maximale lengte route, ligging huis/buurt, wandelvaardigheid (of misschien met rollator, krukken, rolstoel of scootmobiel) bij de buurtcentra komen liggen. Ik denk aan Archipel, om maar eens mee te beginnen, in de Indische Buurt. Maar er zijn er vast meer. 

En als de 'profielen' van de ouderen online staan, gaan we zorgen dat er SNUITers intekenen: jongere of oudere (misschien ook wel alleenstaande) hondenbezitters die best op een ochtend of middag of in een weekend ergens samen met een oudere hun hondje willen uitlaten. Het hondje dat ze TOCH al uitlaten, soms 3 keer per dag. Alleen. 

En in het buurthuis kunnen de ouderen komen kijken wie er op hun oproep heeft gereageerd. Of welke hondjes en routes er worden aangeboden.

Zo krijgt het buurthuis wellicht ook meer 'aanloop' en snijdt het mes aan twee kanten.

Zou dit project kans van slagen hebben?

Ik ga begin februari met Saskia, onze Indische Buurtmakelaar, in gesprek over een ander project, ('Meer Praatjesmakers Op Straat' ofwel 'Het Groene Button Project), wat als is goedgekeurd en aangenomen voor uitvoering door Stadsdeel Oost. Dan zal ik ook SNUIT eens opperen.

Wie Weet ..

Woef! 

 

Illustration
Samen de hond uitlaten is niet alleen goed voor ons, maar ook voor de hond. Want het 'rondje' wordt er waarschijnlijk iets langer door :)
Deel dit: