Blogpost

"Dag lieve agent!"

Geplaatst op 6 november 2018, 19:21 uur

'De oranje zanger', noemt mijn zoon Ronan hem. Vandaag zat ie (weer) op het Javaplein, zijn fiets, behangen met kunstbloemen en allerlei gekleurde, meest oranje linten, geparkeerd bij de bushalte voor bus 22 en 65, tegenover de Febo. Een buurtagent liep langs, onbestemd om zich heen kijkend en wat dichterbij schuivend toen hij 'de oranje zanger' in het oog kreeg. Niet vervelend, maar wel 'even kijken wat hier aan de hand is'. De zanger was op dat moment niet aan het zingen ('hey, hey, hey ... kom je even mee' of 'regels, regels, regels .. er zijn er zoveel'), maar met een buurtgenoot of passant aan het praten. Het was vandaag heel comfortabel 18 graden en de 'zanger' zag er op zijn zondags uit, ook heel oranje en met een mooi stel gemengd gekleurde kniekousen opgetrokken tot zijn (wat wij vroeger altijd noemden) 'drollenvanger' en bloemen om zijn hals. Zijn gespreksgenoot praatte geanimeerd terug, ze hadden het naar hun zin, die twee.

Toen de agent alweer weg wilde lopen, zei de 'zanger': "Dag lieve agent, lieve lieve agent!' De diender was al te ver weg om het nog te horen (of deed ie maar alsof?), maar mensen die het wel hoorden, glimlachten. Ik vertelde het verhaal aan mijn zoon Ronan, met wie ik op de 22 stond te wachten. Ik zei: "Toen ik jong was, vele jaren geleden, had de overheid een advertentie om het imago van de politie op te krikken. Het motto was: 'De politie is je beste vriend' en het plaatje erbij was een foto waarop een agent, met de toen nog karakteristieke donkerblauwe pet, gebogen zat over de kettingkast van een fiets van een jongetje, wiens fietsketting er net afgelopen was. Het mannetje op de foto stond te 'siepogen' en de agent straalde vriendelijkheid uit, zo van 'Stop maar met huilen, jochie, oom agent heeft 'm er al bijna op liggen'. 

"Nou, dat zie je ze toch echt nergens doen", zei mijn zoon. "Nee, de agenten hier lijken steeds vaker op hun collega's in Amerika: hard, schietgraag en ronduit gevaarlijk'.

Het is tijd dat de overheid weer eens een pr-campagne start.

Werktitel: 'Dag lieve, lieve agent'.

Lead actor: de oranje zanger.  

Illustration
In Antwerpen weten ze in elk geval nog hoe het moet :)
Deel dit: