Blogpost

Vrijwilligerswerk is werk (waar je zin in hebt)

Geplaatst op 2 november 2018, 20:31 uur

De Indische buurt, da's een buurt waar vrijwilligerswerk met hoofdletter V gedaan wordt. De V van vastberaden en vasthoudend. De buurtorganisaties, de buurtcentra en de buurtinstellingen, ze drijven allemaal op de vrijwilligerskurk. De afgelopen week heb ik aan tafel gezeten met de vrijwilligers van het Wijkkunde team en de kunstenaarsclub GROEIMeevaart. De mensen aan tafel zaten er allemaal onbezoldigd, hun aanwezigheid werd hen ingegeven door een 'drive' zich voor de lokale buurtgemeenschap in te zetten. En in dat licht te luisteren naar mijn projectvoorstellen (Wijkkunde) en mijn inbreng in een kunsttweedaagse, een geweldig artistiek evenement in de Meevaart, volgend jaar net voor de zomervakantie. Ik heb echt respect voor deze mensen, die naar buurtgenoten op zoek zijn die 'iets van hun buurt willen maken'. En die helpen zij verder. Priceless! Ruud & Lisa van het Wijkkunde Team en Robert van GROEIMeevaart: jullie zijn helemaal top! 

Vrijwilligerswerk in de Indische buurt, ik ga het van nabij meemaken. Vanaf december start ik met een (nog te formeren) kleine groep kinderen in de leeftijd van 10-14 jaar, kids die graag (beter) willen leren tekenen. En met een paar ouderen, die bij Archipel aan het Makassarplein met een lekker kopje koffie aanschuiven richting papier, potloden, penselen en verf. We gaan heerlijk intuitief of figuratief (whatever you want) met elkaar aan de slag. Vrijwilligerswerk is echt werk, maar dan wel werk waar je zin in hebt!

Als 'groentje' in de wijk mag ik (nog) gekke dingen roepen op bijeenkomsten. Daar wordt dan verrast op gereageerd, maar wel erg welkom. Ik ben nog niet behept met het 'been there, did that' virus, wat volgens mij erg gauw binnensluipt als je al lang(er) ergens woont. Ik hoop dat ik die 'frisheid' kan behouden! 

O ja, en dan ga ik ook nog met de OBA aan het Javaplein en met het Buurtmuseum in gesprek over een ander gek (?) idee. Een idee waar ik heilig in geloof, al sinds de 6e klas van de lagere school. Welk idee dat is, dat verklap ik nu nog niet. Eerst nog even met buurtgenoten praten, idee laten uitkristalliseren.

Dank Ruud, vooral jij, voor alle stimulans. 

Het doet goed als mensen in mensen geloven. 

Illustration
De Meevaart, het episch centrum van het vrijwilligerswerk in de Indische Buurt!
Deel dit:
1 reactie

Robert Pennekamp

za 3 november 2018 11:29
mooi top, we gaan er gewoon wat goeds van maken, komt goed

Camille van Neer

za 3 november 2018 18:56
Dankzij mensen zoals jij, Robert, komt dat inderdaad goed. Beter dan goed!