Blogpost

Het Fort van Sjako swingt!

Geplaatst op 25 oktober 2018, 14:03 uur

En dan zijn er van die dagen dat je meer binnen dan buiten bent. Herfstig weer, niet echt slecht te noemen, soms zelfs heerlijk wandelweer. Het regent wat vaker, miezeren noemden we dat in Brabant, waar ik mijn jeugd heb doorgebracht, waar mijn moeder journalist, activiste, politica, schrijfster en sneldichteres was en mijn vader psycholoog, pedagoog, muziek- en kunstliefhebber. En tuinier. 

Het miezerde gisteren en na de late middagboodschappen (met de Albert Heijn zo dichtbij en tot zo laat open hoef je eigenlijk nooit meer na te denken over wat er nog gehaald moet worden want je kunt er altijd naartoe) hing ik, het begon te schemeren, uit het raam omdat ik in de stiller wordende, toch al vrij stille Balistraat, muziek hoorde. Niets bijzonders met het Fort van Sjako als buren, vol als het zit met studenten van het conservatorium of in elk geval studenten die veel en vaak muziek maken. Met Rose aan de riem loop ik vaak over de Benkoelenstraat of Lankatstraat, die de 'Berlage blokken', zoals het Fort officieel heet, naar de Javastraat. Ik hoor dan wel vaker een saxofoon, een viool, een drum of een piano waar de eigenaar flink op oefent. 

Maar gisteravond was het anders. En het duurde ook langer. Schuin tegenover ons apartement, op de 1e verdieping, zodat ik mooi naar binnen kon kijken, zaten een viertal muziekstudenten muziek te maken. Ik zag en hoorde een klarinet, een saxofoon, een (schuif)trompet .. het klonk heerlijk, heel los, vrolijk en met snelle galopjes van hoog naar laag en weer terug. Was het Dixieland? Bluegrass? Er zat geen banjo bij, dat is zeker. Hoorde ook geen wasbord. Maar het klonk zeer jaren '30, swingend en vrolijk. Ik heb minstens een half uur uit het raam gehangen, het miezerde nog steeds toen ik weer naar binnen ging, maar de 'band' was nog niet klaar. 

Het duurde zeker nog een uur voordat de muziek ophield en ik even later veel stemmen hoorde op straat. Men ging naar huis of ergens anders naartoe. Misschien meteen naar bed omdat morgen (?) de uitvoering wachtte? Ik weet het niet, hoorde het niet en het was ook niet essentieel. Ik heb genoten van de muziek en dacht: wonen in de Indische buurt, je krijgt er gratis een heleboel leuke dingen bij! 

Deel dit: