Activiteit

Opening Weekend Nieuwe Noten Amsterdam: Tuning adventures

zondag 13 juni 2021   |   15:00 - 16:00 uur   |   Plein Theater

Genre: Hedendaagse kamermuziek
Line up: Claudio Jacomucci (microtonale accordeon), Stefan Gerritsen (31-toons gitaar) 
Open: 15:00 - 16:00 hrs
Tickets: € 16 / Student/ CJP/ <18 : €14 | Kunst (vak) student: €8 | Stadspas groene stip: €3,50 | Kaartverkoop per 1 juni!

Double bill met Claudio Jacomucci (microtonale accordeon) & Stefan Gerritsen (31-toons gitaar)

Claudio Jacomucci, Jacomucci audio/video

Le Città Invisibili (De onzichtbare steden)
voor microtonale en geprepareerde accordeon en quadrafonisch ondersteuning (2021) (Premiere)

Met steden is het als met dromen: van alles wat je je kunt voorstellen kan je dromen maar ook de meest onverwachte droom is een rebus die een verlangen verbergt, ofwel het omgekeerde ervan, een angst. Steden, net als dromen, zijn opgebouwd uit verlan- gens en angsten, ook al is de draad van hun verhaal geheim, zijn hun regels absurd, de perspektieven bedriegelijk, en verbergt ieder ding een ander ding.
Italo Calvino


Stefan Gerritsen  Gerritsen audio/video

In dit concert speelt Stefan Gerritsen naast de Spaanse gitaar ook op een bijzonder instrument, namelijk een 31-toongitaar. Dit instrument is gebaseerd op het 31 toonsysteem ontwikkeld door de zeventiende-eeuwse Nederlandse wetenschapper Christiaan Huygens. Verschillende hedendaagse componisten, zoals Eric Verbugt, Joachim Schneider en Philipp Rüttgers schreven solo stukken voor dit instrument, waarin nieuwe microtonale modulaties worden verkend, maar ook de zuiverheid van bijvoorbeeld de majeur terts en het klein septiem een belangrijke rol spelen. Daarnaast zal Stefan op de “normale” gitaar een door hem herontdekte compositie van Henk Badings in première brengen, evenals de Nederlandse première van een jeugdwerk van Sofia Gubaidulina.

 

Nieuwe Noten Amsterdam

De serie Nieuwe Noten Amsterdam biedt een podium aan hedendaagse kamermuziek én denkers van nu, waar (inter)nationale componisten premières laten horen en er gesprekken worden gevoerd met kenners uit de Nederlandse muziekwereld.

In het Plein Theater krijg je de kans om dit unieke concept in intieme sfeer te ervaren, waarbij na afloop ruimte is om in gesprek te gaan met de uitvoerenden. De curatoren en hosts van deze serie zijn componist Aspasia Nasopoulou en basklarinettist Fie Schouten.

Vanwege het jaar met Corona hebben veel concerten van de serie Nieuwe Noten Amsterdam niet kunnen plaatsvinden. Wij proberen als dat mogelijk is, nieuwe data te vinden.

Kosten toelichting
Tickets: € 16 / Student/ CJP/ 18 : €14 | Kunst (vak) student: €8 | Stadspas groene stip: €3,50 | Kaartverkoop per 1 juni!
Illustration