Activiteit

Concept/K 009: Eenzaamheid

vrijdag 28 september 2018 , 18:00 - 3:00 uur

Concept/K is een maandelijkse interdisciplinaire avond waarbij onze verschillende facetten, cultuur, live en club, samenkomen tot een complete Studio/K beleving. Deze editie staat deze maand in het teken van Eenzaamheid. .

Eenzaamheid staat steeds meer op de agenda. Van de lage landen tot het Verenigd Koninkrijk, mentale aandoeningen lijken overal toe te nemen en overheden maken beleid om het aan te pakken. Eenzaamheid wordt niet alleen geassocieerd met mentale aandoeningen maar ook met ernstige fysieke gevolgen, waarmee het een van de grootste uitdagingen is geworden voor de volksgezondheid. Critici als George Monbiot, Paul Verhaeghe en Henk de Vos schrijven deze tendens toe aan de individualisering van de samenleving, de competitiedrift van het neoliberalisme en de impact die kapitalisme heeft op een daling van sociale cohesie en het uiteenvallen gemeenschappen. Dit zijn grote maatschappelijke processen. In de week tegen de eenzaamheid gaat het dus niet zozeer om individuele problemen, maar om het vallen en staan van gemeenschappen.

Daarom zal Cutluur in /K deze avond praten met verschillende community-builders. Wat is de kracht van gemeenschap om gezamenlijke connectie te herstellen? Hoe bouwen we sterkere gemeenschappen op en welke rol kunnen zij spelen in het trotseren van grote problemen als klimaatverandering en ongelijkheid? We beginnen de avond met Ernestine Cath, stichter van de Heartwood Healing Space, die vanuit haar ervaring met geestelijke gezondheidsproblemen zal spreken over het belang van gemeenschappelijke erkenning en rouw over de impact van kapitalisme op ons leven. Carlo de Waal vertelt namens Present Amsterdam over het Sociaal Tuinieren initiatief, dat zowel duurzaamheid als eenzaamheid onder ouderen aanpakt. Chihiro Geuzebroek spreekt over hoe de boeddhistische beoefening en gemeenschap van de Soka Gakkai bijdraagt aan meer positieve verbinding en sociaal vangnet. In andere woorden, een avond met niet alleen probleemanalyse, maar ook vol hoopvolle initiatieven die de kracht van gemeenschap laten zijn.

Locatie
Studio/K
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Illustration
 
Deel dit: