Activiteit

Voorstelling 'Kafir' - een verhaal uit de Indische Buurt

dagelijks   |   20:30 - 22:05 uur   |   Centrum voor Beeldende...

Een documentair theaterstuk gebaseerd op waargebeurde verhalen over twee jonge Marokkaanse broers uit de Indische Buurt, die zweven tussen twee werelden.

Kafir vertelt het verhaal van twee jonge broers. Beiden opgegroeid in een Marokkaans gezin, geboren en getogen in de Indische Buurt, Amsterdam Oost – als kleine jongens spelend op het plein bij de Sumatrastraat. Waar Adam de Nederlandse maatschappij optimistisch beschouwt als een plek waar hij zijn dromen kan waarmaken, ziet hij tegelijkertijd het cynisme bij zijn broer Fahd, die meer verlangt van een ‘thuis’ dan slechts een stuk grond waar een huis staat.

Wanneer Fahd het contact verliest met de samenleving en uiteindelijk verdwijnt, naar Raqqa, blijft Adam achter met het lege besef van falen, onbegrip en verdriet. Hoe vind je de kracht en moed om door te gaan, nadat iemand die dichtbij je staat radicaliseert? Hoe blijf je overeind in een maatschappij die jou niet vertrouwt en die je afrekent op de daden van je broer – terwijl je tegelijkertijd probeert om te gaan met de pijn die gepaard gaat met het verlies van een geliefde? Kafir is een intieme dialoog over rouw, broederschap en het accepteren van een werkelijkheid die je liever anders zou zien.

Toneelschrijver Timen Jan Veenstra schrijft in twee jaar tijd vier documentaire theaterstukken, gebaseerd op Amsterdamse verhalen: Kronieken van de Stad. In juli 2017 ging het eerste deel van het theatervierluik in première op Over het IJ Festival, genaamd Tussen Werven en Hotels; een verhaal over Amsterdam Noord, dat met lovende recensies werd ontvangen.

Kafir gaat op 17 maart 2018 in première. Voor het maken van deze voorstelling interviewde Timen Jan Veenstra gezinnen en bewoners uit Amsterdam-Oost, sprak hij met experts en verrichte hij archiefonderzoek over het onderwerp. Oostblok programmeert de voorstelling op locatie in het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) in Amsterdam Oost.

Mamoun Elyounoussi (o.a. Jihad de voorstelling, Polleke, Pizzamaffia, Sesamstraat en Het paard van Sinterklaas; voor laatstgenoemde genomineerd voor een Gouden Kalf) en Anouar Ennali (o.a. Lijn 32, La Famiglia en Pijnstillers) spelen de rollen van de twee broers.

kosten: lokaal ruilmiddel
kosten toelichting: Gratis te bezoeken met één Makkie
doelgroep:  Alle volwassenen
leeftijd: Vanaf 18 jaar
gestart op: do 15 maart 2018
beëindigd op: za 24 maart 2018
locatie: Centrum voor Beeldende Kunst Oranje-Vrijstaatkade 71