Activiteit
Activiteit

Wetenschap in de Wijk #20 over: Mensenrechten

dinsdag 21 november 2017 , 19:30 uur

Elke derde dinsdagavond van de maand komt een wetenschapper op bezoek die in gewone taal een bekend onderwerp bespreekt. De twintigste lezing vindt plaats op dinsdag 21 november om 19.30 uur door Domenica Ghidei, lid van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) over: het belang van mensenrechten in het dagelijks leven.

De universele verklaring van de rechten van de mens is een waardevolle verworvenheid van de internationale gemeenschap omdat zij universele rechten vastlegt, alle mensen met elkaar verbindt en een appèl doet op onze verantwoordelijkheid naar elkaar toe. Na deze verklaring zijn veel internationale en regionale verdragen tot stand gekomen die specifieke aspecten mensenrechten vastleggen. Zoals het verdrag tegen discriminatie van vrouwen, het verdrag tegen racisme, het verdrag over het recht van het kind en het verdrag tegen discriminatie van mensen met een handicap.

Mensen weten vaak niet of nauwelijks wat er in de tekst van mensenrechtenverdragen staat en ze weten ook niet de betekenis die deze verdragen voor hun dagelijks leven (kunnen) hebben. Bewust zijn over onze rechten, plichten en verantwoordelijkheden is heel belangrijk bij het deelnemen aan en participeren in de samenleving.

Aan de hand van de volgende vragen of andere vragen gaan we onze kennis en bewustzijn over mensenrechten verder verkennen en verdiepen. Hebben alle mensen in Nederland recht op onderwijs? Moet het onderwijs gratis zijn? Tot welke leeftijd? Wat heeft mensenrechten te maken met veiligheid van kinderen, vrouwen en ook mannen in het gezin? Wie moet er voor zorgen dat we ons veilig voelen op school en op het werk? Heb je als mens recht om in een vrije samenleving te leven waar je niet gediscrimineerd wordt? Wie moet er voor zorgen dat het niet gebeurt? Stel dat je een handicap hebt en daardoor niet de informatie kan lezen op de site van een welzijnsinstantie, wat dan? Wat heeft dat met mensenrechten te maken? Mag een werkgever iemand afwijzen voor een functie omdat de klanten moeite hebben dat ze geholpen worden door iemand met een donkere huidskleur of door een vrouwen die een hoofddoek dragen? Wie moet er voor zorgen dat onze mensenrechten gerespecteerd worden?

Naast lid van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) is Domenica Ghidei voormalig lid van het College voor de Rechten van de Mens.

Deze avond is tevens een aftrap voor een community art project. Sonya Wilson en Sjieka van Rooijen laten jou ontdekken hoe je je gedachtes en gevoelens hierover met verschillende technieken kunt uitdrukken. Doe mee aan het community art project “Mensenrechten- Kinderenrechten” in De Meevaart en maak samen met anderen een prachtig groeiend kunstwerk!

De inloop is om 19:00 uur en om 19:30 uur begint de lezing.

Ben jij ook erbij? Kom dan naar de Meevaart, Balistraat 48-A, 1094 JN, Amsterdam.

Voor meer informatie kijk: wijkweten.amsterdam/wetenschapindewijk

De entree is gratis en we zorgen voor een klein hapje. Je bent van harte welkom!

Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Illustration