Activiteit

Stiltewandeling - Let op! Check zaterdag of het doorgaat

zaterdag 25 februari 2017   |   11:00 - 17:00 uur   |   De Eester

In stilte, mindful wandelen is een intense ervaring. Want die stilte begint van binnen bij wie deelneemt. Tijdens het wandelen mág je dus wel praten, maar wìl je dit niet. De aandacht blijft gericht op de omgeving. En op jezelf. Door stille aandacht en aanwezigheid bij de dingen om je heen, schep je gaandeweg ruimte in je hoofd. En kan je merken hoe de natuurlijke verbondenheid van lichaam en geest zich herstelt. Stapsgewijs. Wie zo de stilte betreedt, wordt lichter, helderder, vrolijker. Sámen mindful wandelen intensiveert die ervaring. Het helpt om de wondere kant van het leven van dichterbij te ervaren dan gewoon. Er is voldoende mogelijkheid om hier en daar stil te staan. Om een moment aan de oevers van denken en voelen te verpozen. Een foto te nemen. Rond te kijken. Zon, wind of kou te voelen op de huid. Wij wachten steeds tot de laatste wandelaars weer aansluiten. Er is geen haast. De weg is ons doel.

Maar al te vaak gunnen we ons geen tijd voor dit soort dingen. Meestal zijn we druk met beslommeringen. Met het afhandelen van lopende zaken. Intens gefocused op deadlines, deals of dates. Opgegaan in gedachten. Overgeschakeld op de automatische piloot. Of verdwaald op de sociale media. En zo missen we veel van de wondere kant van het leven. Samen mindful in stilte wandelen werkt inspirerend. Ontdekt het wonder. Verruimt en verrijkt het leven.

Het non-profit buurtinitiatief Mediteren in Oost maakt een stilte-wandeling langs wat oude havens aan het IJ. Die begint op de C. van Eesterenlaan in het Oostelijk Haven Gebied (havens uit 1874). Daar is in buurtruimte de Eester eerst een korte kennismaking met mindfulness. Er zijn wat aandachtsoefeningen om te “landen” in het “hier-en-nu”. Daarna gaat de route via de Stuurmankade naar het (gratis) oostveer over het IJ. Naar het Vliegenbos. Dan over de Nieuwendammerdijk. Waar café’s ’t Sluijsje (uit 1575) zich halverwege leent voor een sanitaire stop. Bij de verderop gelegen proeverij van Landmark, net voorbij Schellingwoude, zijn ook toiletten. Via de Oranjesluizen en de Zuider IJdijk komen we op het oude Zeeburgerpad (uit ca1300). En langs haven-herberg Zeeburg (uit 1675) gaan we terug naar het startpunt de Eester. Daar is afsluitend gelegenheid om ervaringen te delen en thee te drinken.

Afhankelijk van het weer kan de wandeling doorgaan. Kijk hiervoor naar de updates op Facebookpagina Mediteren in Oost. Het traject is ca 11 kilometer. Er is veel open vlakte met meestal veel wind. Houd bij het winterweer, het open landschap en het langzaam wandeltempo rekening met de kleding (meerdere laagjes is het beste). Voor onderweg heb je in elk geval nodig; windbestendige (regen)kleding, wandelschoenen, das, hoofdbedekking. Handschoenen is aan te raden, evt. “Labello" voor de lippen. Een lunchpakketje en wat te drinken voor onderweg is aan te raden. De wandeling is niet zwaar, maar duurt in rustig tempo ca. 4 uur. We bewaren de stilte tijdens het wandelen. Vergeet niet je mobiel/smartphone af te zetten, de voicemail aan en een fototoestel mee te nemen. Stuur een paar van je opnames naar roycarton@gmail.com voor een fotoverslag op Facebookpagina Mediteren in Oost.

Datum: zaterdag 25 februari 2017

Tijd: 11.00 uur - ca. 17.00 uur

Meewandelen: beperkt plaats, maximaal 25 personen. Plaats in volgorde van aanmelding, bij voorkeur via Facebook, of eventueel via email. Deelnemers aan de dinsdagmiddag-meditatie van Mediteren in Oost hebben voorrang bij de aanmelding tot 14 dagen voor de wandeling.

Start & eindlocatie: buurtruimte de Eester, C. van Eesterenlaan 266, 1019 JR Amsterdam.

Duur: wandeling ca. 4 uur; meditatie vooraf en napraten ca 2 uur

Weercheck: volg de dagelijkse posts op Facebookpagina Mediteren in Oost. Afhankelijk van het weer kan de wandeling doorgaan.

Afstand: ca 11 km

Kosten: aantal deelnemers gedeeld door de huur van de Eester-buurtruimte; ca. € 4,-

Info: Stiltewandeling: kijk op Facebookpagina: Mediteren in Oost bij Evenement Stiltewandeling

Aanmelden: Facebookpagina “Mediteren in Oost” via Evenement “Stiltewandeling Oude Havens aan het IJ”. Om op de hoogte te blijven van alle initiatieven van Mediteren in Oost in 2017, zoals andere stiltewandelingen, stiltedagen en gast-meditatieleraren; abonneer je op “Mediteren in Oost” door de FBpagina met “vind-ik-leuk” te waarderen. Je ontvangt dan informatie uit eerste hand en kunt als eerst intekenen. Als je niet via Facebook reageert, email dan naar: roycarton@gmail.com

Kosten toelichting
De huur van de buurtruimte wordt gedeeld door het aantal deelnemers; verder gratis, verwachte kosten ca € 4,-
Doelgroep
Alle volwassenen
Leeftijd
Vanaf 15 jaar
Aanmelden
Aanmelding vooraf noodzakelijk
E-mailadres
roycarton@gmail.com
bijzonderheden
Afhankelijk van het weer kan de wandeling doorgaan. Kijk hiervoor naar de dagelijkse updates op Facebookpagina Mediteren in Oost.