Activiteit

Netwerkbijeenkomst Indische Buurt - Ontmoeting op de pleinen

donderdag 7 april 2016   |   14:30 - 18:30 uur   |   De Meevaart

De jaarlijkse netwerkbijeenkomst is het moment om andere betrokkenen bij de Indische Buurt te ontmoeten en te spreken. Naast een borrel, ga je ook de buurt in.
Er gebeurt zoveel in de Indische Buurt, dat we dit jaar weer van alles nieuws op het programma hebben staan. 

Centraal staan dit keer de pleinen als ontmoetingsplaats. Maak kennis met de mensen die er werken en zich met hart en ziel inzetten om de pleinen te laten bruisen. Zij gaan met jou in gesprek over actuele onderwerpen zoals sociaal ondernemerschap, armoedebestrijding, de vreedzame wijk en lokale democratie. 

Iedereen is welkom: bewoners, ondernemers, buurt- en welzijnsorganisaties, politie, scholen, woningcorporaties, het stadsdeel en de gemeente. De netwerkbijeenkomst wordt georganiseerd door bewoners, de Indische Buurt Community, het stadsdeel en de woningcorporaties.

Programma

14.30 tot 15.00 uur: Inloop

15.00 uur: Welkom en introductie

15.15 uur: Start van de rondleidingen: maak een keuze uit onderstaande rondleidingen

17.00 tot 18.30 uur: Borrel en netwerken

Rondleidingen

J kunt deelnemen aan één van onderstaande rondleidingen. Meld je aan vóór vrijdag 1 april bij Marcelle Pasma, programma-assistent Indische Buurt, en geef je 1ste en 2de keuze voor een rondleiding door: m.pasma@amsterdam.nl.
Wij proberen zoveel mogelijk mensen bij hun 1ste keuze te plaatsen.

1. Makassarplein als broedplaats voor sociaal ondernemerschap

Een van de mooie kenmerken van bewoners rond het Makassarplein is hun ondernemendheid. Veel bewoners waren betrokken bij de ontwikkeling van het plein. Ook zijn verschillende kleine ondernemers neergestreken in de plinten rondom het Makassarplein. Het nieuwe buurthuis Archipel is na een maatschappelijke aanbesteding helemaal in handen van een groep bewoners. Na een grondige verbouwing is het sinds vorig jaar open. Een buurtkantine, maaltijden, naailessen, kunst-, cultuur- en sportlessen,  je vindt het allemaal in Archipel. Deze rondleiding gaat over sociaal ondernemerschap, participatie en het creëren van kansen voor mensen die het het meest nodig hebben.

2. Van Timorplein naar lokale democratie

Wie acht jaar geleden bij het begin van de grootschalige vernieuwing van de Indische Buurt had voorspeld dat nu ruim 250 bewoners en bewonersorganisaties actief zouden zijn in de Indische Buurt, had het niet geloofd. De oprichting van de Timorplein Community in 2008 gaf niet alleen een impuls aan al die mensen die zich inzetten voor de Indische Buurt. Het zorgde ook voor lokale democratisering en verregaande vormen van burgerparticipatie. Toen, nu en hoe verder? Laat je tijdens deze rondleiding verleiden en droom mee over wat we nu nog niet voor mogelijk houden over ‘zeg acht jaar’.

3. Vlag in de top op een vreedzaam Ambonplein

Hoe bouw je een community op een plein waar bewoners elkaar niet als vanzelfsprekend ontmoeten? Pleincoördinator Annemarije Wilmink en coördinator Vreedzame buurt Bas Zwiers zijn er mee bezig. Ze nemen je mee naar het Ambonplein waar zij wekelijks de vlag hijsen en laten je kennismaken met een buurthuis in de open lucht. Ook ga je langs bij andere buurtorganisaties zoals de Batjanburen, waar ontmoeting door muziek en toneelspektakel zorgt voor verbinding tussen buren.

4. Armoede en isolement te lijf op het Sumatraplantsoen

Met een juiste mix van sociale en fysieke ingrepen timmeren bewoners, het stadsdeel en de woningcorporaties aan de weg om de armoede en tweedeling op het Sumatraplantsoen tegen te gaan. Tijdens deze rondleiding zie je met eigen ogen wat nodig is om een plein en zijn bewoners een stap verder te helpen. Van de Dappere Dames, de weggeefwinkel en de Makkiewinkel, sport en spel tot ingrepen in de woningen en de openbare ruimte. Het draagt allemaal een steentje bij. Anne-Miek Fokkens van Eigen Haard en pleincoördinator Ouarda Elmorabet nemen je mee voor een kijkje achter de schermen.

 

Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Aanmelden
Aanmelding vooraf noodzakelijk
E-mailadres
m.pasma@amsterdam.nl
Illustration