De Indische BuurtBalie

De Indische Buurt bruist van de initiatieven, organisaties en bewoners die zich inzetten voor de buurt én voor elkaar. Iedere dag is er wel iets te doen in deze Amsterdamse wijk. Van een sport- en schaakclub tot een gespreksgroep, taalcursus of gewoon gezellig eten. Maar we hoorden ook steeds vaker geluiden en opmerkingen dat er nergens een handig overzicht te vinden was van al deze activiteiten.

Het platform de BuurtBalie is in 2014 in de Indische Buurt opgezet als een antwoord op die vragen uit de buurt. Op een overzichtelijke manier biedt ons platform informatie over activiteiten, initiatieven, organisaties en evenementen in de Indische Buurt. We doen dit niet alleen: alle organisaties, initiatieven en bewoners plaatsen zelf hun activiteiten, vragen en antwoorden op de BuurtBalie. Onze rol is er eentje van bemiddelaar, maar alleen als dat nodig is. De ervaring leert dat aanbod en vraag elkaar uitstekend weten te vinden op de BuurtBalie. Kortom: de BuurtBalie is een platform voor én door bewoners, met een beetje hulp van ons team.

We zijn dan ook heel trots om te kunnen melden dat in navolging van de Indische Buurt dit unieke platform in 2015 ook van start gaat in het Amsterdamse Oostelijke Havengebied en Transvaal. 

Een mooie video geeft weer hoe de BuurtBalie bewoners informeert over de activiteiten in de buurt. 

Missie BuurtBalie

De BuurtBalie maakt maatschappelijke bedrijvigheid, bestaande netwerken, initiatieven en voorzieningen zichtbaar. De BuurtBalie ondersteunt de netwerken, de bedrijvigheid, de initiatieven en voorzieningen zodat deze bekendheid verwerven binnen de buurt en toegankelijk zijn voor iedereen die zich betrokken voelt of wil worden bij de buurt. De BuurtBalie stimuleert rechtstreekse verbindingen en faciliteert waar dat nodig is; de BuurtBalie faciliteert alleen in het geval als er geen andere mogelijkheden voor handen zijn. De BuurtBalie heeft als doel het voorkomen van het verlies van sociaal kapitaal.

Het team

De Indische BuurtBalie maakt deel uit van het Centrum voor Sociaal Kapitaal (CvSK) en is een initiatief van en voor bewoners. In samenwerking met de Meevaart (een huis van en voor de buurt), Stadsdeel Oost en woningcorporaties De Alliantie, Eigen Haard en Ymere hebben bewoners gewerkt aan dit verbindende platform.

De bewoners en organisatie vervullen de belangrijkste rol binnen het functioneren van de BuurtBalie in de wijk. Als ‘aanjagers’ en ‘verbinders’ zijn zij voor buurtbewoners en organisaties een laagdrempelig aanspreekpunt. Heb je vragen? Neem dan Contact met ons op. 

Naast deze grote groep buurtbewoners en -organisaties staat een klein, enthousiast organisatieteam. Zij zijn verantwoordelijk voor het vertalen van de wensen van de bewoners en organisaties naar een goed werkend, functioneel platform. Zoals gezegd: de BuurtBalie is een platform voor én door bewoners, met een beetje hulp van een team bestaande uit ontwerpers, websitebouwers, organisatie- en communicatie experts.

Tot ziens op de BuurtBalie of in de wijk,

namens de BuurtBalie,

Annemarie van der Veen (projectleider).

Bekijk hier de video gemaakt aan de start van de Indische BuurtBalie in 2014.

 

BuurtBalie in de pers 

Activiteitenmarkt Indische BuurtBalie

Op 25 april organiseerde de BuurtBalie de eerste Activiteitenmarkt Indische Buurt! Het was druk, gezellig, vol met energie, betrokken, actief, mooi, fijn en vooral ook heel informatief!

Veel organisaties hebben elkaar beter leren kennen en hebben mensen uit de buurt kunnen informeren over hun activiteiten. Met z'n allen hebben we laten zien hoe ‘rijk’ de Indische Buurt is met betrokken organisaties en actieve buurtbewoners.

Dat is de kracht is van de BuurtBalie; samen is het gezelliger!

Bekijk hier de foto's van de Activiteitenmarkt Indische BuurtBalie. 

Activiteitenmarkt Indische BuurtBalie in de media      

Beluister het radiofragment: Wafaa en Annemarie worden geïnterviewd over de Activiteitenmarkt door Amsterdam FM!