Project in gebiedsplan 2018

Aandacht voor (psychisch) kwetsbaren in de Indische Buurt

Geplaatst op 30 augustus 2017, 14:07 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2018 - Indische buurt
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2018 - Indische buurt

Ondanks betere vroegsignalering en toeleiding, zijn de cijfers voor psychische klachten op populatieniveau nog steeds relatief hoog, ook in de Indische Buurt. Als vervolg op Happy in Oost willen we nader verkennen waar extra inzet van betrokken partijen mogelijk en gewenst is om angst en depressie verder terug te dringen. Bovendien wonen mensen met geestelijke gezondheidsklachten steeds vaker midden in de wijk. Naaste buren maar ook zorgverleners en mensen die activiteiten aanbieden krijgen steeds vaker te maken met bewoners met psychische kwetsbaarheden en bijbehorend gedrag. Enerzijds is het belangrijk dat zij weten hoe om te gaan met deze bewoners en wanneer en waar je aan de bel moet trekken als het niet goed gaat. Anderzijds is het belangrijk dat bewoners met psychische kwetsbaarheid zich welkom voelen in de buurt en bij buurtactiviteiten. Na Samen Buurten willen we verder inzetten op de sociale inclusie van psychische kwetsbaren in de Indische Buurt.

Gewenst resultaat 
Inzicht in welke aanpak nodig is om psychische problemen in de wijk verder terug te dringen.
Verder doorbreken van taboe en stigmatisering van mensen met psychische kwetsbaarheden.
Succesvollere participatie van mensen met psychische kwetsbaarheden in de buurt en in buurtactiviteiten.
Idee
Illustration
 
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Snelle signalering van psychische klachten bij buurtbewoners (?)
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates

Manon Schoneveld

Project volgens planning

Project: Inzetten training Mental Health First Aid (MHFT) in samenwerking met GGD en Arkin. Aanleiding Psychische klachten zoals paniek, angst, depressies of psychoses in de omgeving komen veel voor en je kunt er elke dag mee te maken krijgen. Belangrijk is dan om te weten wat je kunt doen. Daarnaa... lees meer
0
Open de update in eigen pagina

Martine Koehein

Project volgens planning

Laatste kwartaal van 2018 zijn de trainingen Mental Health First Aid (MHFA) gegeven. Deze trainingen zijn zeer enthousiast ontvangen.
0
Open de update in eigen pagina
5 reacties

Simone Hoogervorst

wo 20 september 2017 19:17
Ja: in 2017 heeft ons buurtatelier al enige ervaring opgedaan in de samenwerking met zorgverleners en hun cliënten. Fijn om op zo'n manier kwetsbare mensen een plek te kunnen bieden waar ze veilig zijn.

Melanie Verhoef

do 21 september 2017 10:26
Ja: Tijdens de spreekuren die wij (BOOT) uitvoeren met studenten zien wij vaker mensen met psychische problemen. De verantwoordelijkheid en complexiteit wat dit met zich meedraagt is echter niet passend bij het aanbod. Het is op dit moment vaak een zoektocht waar iemand terecht kan, als dit al mogelijk ...

Albert Beije Ramirez

do 21 september 2017 11:35
Ja

Gerda Spruit

do 21 september 2017 13:16
Ja: Abonneer je gratis op wegwijs in de wmo. Daar vond ik onlangs de rondleidingen in de Indische buurt "je kan meer" En heb toen verscheidenheid van aanbod voor GGZ gezien.
Ook wordt het hoog tijd dat hulpverlenende professionals deskundigheids-bevorderd worden. Schandalig dat je daar afknapt terwijl je... lees meer

ellen menning

vr 6 oktober 2017 12:12
Ja: het is goed om deze groep niet te vergeten, bovendien groeit deze groep. Het is belangrijk dat hiervoor een coördinator wordt ingevoerd zodat er 'iemand' inzicht heeft en weet 'hoe ' te handelen of instanties met elkaar te verbinden.