Activiteit

Buurtcommunities - Pakhuis de Zwijger

donderdag 23 juni 2016 , 20:00 - 22:00 uur

Wat doe je als actieve bewoner, sociaal ondernemer of maatschappelijk initiatiefnemer als jouw plannen om de buurt te verbeteren niet helemaal lukken? Je schakelt hulp in, maar van wie? Tijdens deze avond komen de verhalen aan bod over de samenwerking tussen bewonersinitiatieven en startende professionals. Hoe kun je er samen voor zorgen dat een initiatief meer mensen op de been krijgt, genoeg geld verdient of ook op het internet een plek is voor de community? Laat je inspireren, maar wees er vooral ook bij om te kijken hoe jouw initiatief kan profiteren van de ondersteuning door starters.
Starters4Communities werkt aan het samenbrengen van jonge professionals en maatschappelijke initiatieven. Samenwerking tussen de twee brengt verschillende omslagpunten teweeg, bijvoorbeeld: van bewonersinitiatief naar sociale onderneming, van starter naar initiatiefnemer en van einzelgänger naar netwerkheld.

In de huidige transitie naar een samenleving waarin burgers meer eigen initiatief nemen spelen vaak een aantal dilemma’s. Veel bewonersinitiatieven kampen met verschuivingen van verantwoordelijkheden en taken, nieuwe vormen van werken, en een kleiner budget. Meebewegen is vaak een wens, maar hoe doe je dat nou? Starters4Communities biedt support bij het maken van omslagpunten met oog op de toekomst. Dat doen zij door starters op de arbeidsmarkt te koppelen aan bewonersinitiatieven. In een klein team gaan de starters een aantal maanden samen met de initiatiefnemer(s) aan de slag met de uitdaging die er ligt.

Kenmerkend aan veel initiatiefnemers is het ‘doen’: uitvoeren, experimenteren en van daaruit weer nieuwe plannen maken. Zij zijn praktijkexperts, de doeners. De starters, vaak met hele andere ervaring en achtergrond, bekijken de initiatieven met een compleet nieuwe bril. Ze brengen nieuwe inzichten, creativiteit en kennis uit onverwachte hoeken. Zo leren ze enorm veel van elkaar en komen ze tot verrassende resultaten.

Soep Langs de Lijn
Met de ambitie om met haar initiatief Soep Langs de Lijn de transitie te maken naar sociale onderneming, zocht Renée Ritsma ondersteuning van Starters4Communities. De starters hielpen onder andere bij acquisitie en fondsenwerving. Deze avond vertellen zowel initiatiefnemer Renée Ritsma als starter Dorinda Bucher over hun ervaring.
Ook een aantal anderen vertellen een inspirerend verhaal over hun gezamenlijke reis. Wat hebben ze van elkaar geleerd? Welke inzichten halen ze uit deze samenwerking en wat heeft het ze opgeleverd?

In het tweede gedeelte van de avond gaan we met jou aan de slag. Wat voor omslag zou jouw initiatief kunnen maken met oog op de toekomst? Wat is hiervoor nodig en hoe zou je inbreng van buitenaf kunnen inzetten?

Locatie
Piet Heinkade 179
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: