Bericht

Blog 4 - Danique van Dalen

Geplaatst op 11 februari 2017, 21:20 uur

Mijn naam is Danique van Dalen en ik ben momenteel werkzaam als stagiair bij de gemeente Amsterdam, in de Indische Buurt. Om deze reden zal ik de komende weken een aantal keer een stukje schrijven om jullie te laten zien wat het stadsdeel allemaal doet en hoe ik dat ervaar.

De resterende weken zal ik voornamelijk gaan meelopen met (burger)initiatieven in de buurt. Een stage in de Indische Buurt betekent natuurlijk genoeg keuze uit initiatieven. Ik wil proberen om allerlei initiatieven en ideeën uit de buurt op een (nog nader te bepalen) manier in kaart te brengen. Het doel is om iedereen enthousiast te krijgen over wat er allemaal gebeurt in de buurt en hoe divers alle initiatieven zijn. Aanstaande maandag zal ik meelopen met Ouarda in de buurtkeuken van de Meevaart, zin in!

Het stadsdeel stimuleert buurtinitiatieven of maatschappelijke organisaties met vergelijkbare doelstellingen of activiteiten om de samenwerking aan te gaan. Alle actoren met elkaar verbinden is af en toe nog een hele klus en daarom is het fijn als organisaties zelf elkaar opzoeken. 8 maart is bijvoorbeeld de Internationale Vrouwendag, waarbij een legio aan organisaties (12!) met elkaar zal samenwerken en een dag lang op het stadsdeelkantoor te vinden is. Maar ook de Meevaart is bezig om verscheidene programma’s beter op elkaar af te stemmen en zal een nieuwe site lanceren (met een hele toffe naam!) om iedereen op de hoogte te houden van al het interessants wat er in de Indische Buurt wordt aangeboden. Samenwerkingsverbanden komen als paddenstoelen uit de grond en dat kunnen wij alleen maar aanmoedigen! 

Soms spelen er in het Stadsdeel ook lastige dilemma’s, bijvoorbeeld bij het beoordelen van subsidies. Als er een goed initiatief is, waar geen geld voor is. Of als het initiatief zich bezighoudt met een activiteit, waar het stadsdeel geen rol in kan spelen, omdat die taak bij een andere organisatie ligt. Of er andere belangen of regels meespelen, die het moeilijk maken om iets uit te voeren. Of als het de vorige keer niet goed gegaan is en je wil experimenteren met nieuwe vormen of projecten. Of als het initiatief nog niet bestaat, waardoor er helemaal (nog) geen beleid voor is. Het is dan zoeken naar de juiste manier om samen de verantwoordelijkheid te kunnen nemen om ermee door te gaan. Gelukkig is er ‘Ruimte voor Initiatief’, het voornemen van de gemeente om optimaal ruimte te maken voor initiatieven, ook als die soms niet precies binnen de regels of het beleid passen.  Ook daarmee is het experimenteren. Maar hoe meer voorbeelden we verzamelen, hoe beter de gemeente gaat leren hoe er toch dingen mogelijk gemaakt kunnen worden. Het lukt ook niet altijd. Soms moeten harde beslissingen genomen worden en dat blijkt niet altijd de leukste kant van bij de gemeente werken.

Dit is slechts een greep uit alle activiteiten van deze week, hiernaast lopen er nog heel veel andere projecten en afspraken. Volgende week meer over de activiteiten van het stadsdeel Oost.

Deel dit: