Bericht

Blog 3 - Danique van Dalen

Geplaatst op 4 februari 2017, 12:59 uur

Mijn naam is Danique van Dalen en ik ben momenteel werkzaam als stagiair bij de gemeente Amsterdam, in de Indische Buurt. Om deze reden zal ik de komende weken een aantal keer een stukje schrijven om jullie te laten zien wat het stadsdeel allemaal doet en hoe ik dat ervaar.

Als student wordt er vanuit de universiteit verwacht dat je naast de stage ook een onderzoek uitvoert. Dit kan gaan over de bedrijfscultuur van het bedrijf of de organisatie waar je stage loopt of over een (enigszins sociologisch) thema waarmee je je bezighoudt tijdens de stage. Ik heb voor het laatste gekozen. Deze week heb ik een aantal gesprekken gevoerd met werknemers van de gemeente over het thema ‘actief burgerschap’ waar de gemeente (maar zeker ook het Rijk en andere landen) de laatste jaren actief op inzet. Mijn onderzoek wil inzicht bieden in eventuele keerzijden van deze nieuwe beleidskoers. De gevoerde gesprekken van deze week hebben me nieuwe inzichten en stof tot nadenken gegeven over de koers van de gemeente Amsterdam en actief burgerschap in het algemeen.

Het is pas februari maar het festivalseizoen op het stadsdeelkantoor lijkt alweer begonnen. Er zijn vergaderingen geweest over supertoffe festivals zoals de 4/5 mei activiteiten, een filmfestival in het Flevoparkbad en een Vreedzaam Kinderfestival. Maar vooral 24 uur Oost is een festival dat snel in al onze agenda’s genoteerd moet worden: op 11 maart zijn er allerlei markten, muzikale en culturele activiteiten en tal van andere evenementen in heel Oost. Dus schrijf het in de agenda en kom Oost op een andere manier belelven!

Ook gaan er steeds meer projecten binnen ‘Buurtbesteden’ van start. Enkele jaren geleden heeft het stadsdeel geld vrijgemaakt voor initiatieven die een meerwaarde hebben voor buurten in Oost. In allerlei buurten zijn pilots gestart voor maatschappelijk aanbesteden, maar om het competitieve aspect eruit te halen, is gekozen voor Buurtbesteden. Het gaat dus niet zozeer om een concurrerend aanbod, maar om een samenwerking/co-creatie. Voor Buurtschouders (een onderdeel van dat Buurtbesteden) vindt op 16 februari alweer de tweede bijeenkomst plaats, maar ook op het gebied van Bewonersondersteuning en communitybuilding worden de eerste stappen gezet. Houd de Buurtbalie in de gaten voor bijeenkomsten en aankondigingen!

Dit is slechts een greep uit alle activiteiten van deze week, hiernaast lopen er nog heel veel andere projecten en afspraken. Volgende week meer over de activiteiten van het stadsdeel Oost.

 

Deel dit: