Bericht

21/1 Islamitische filosofie Meevaart

Geplaatst op 20 januari 2016, 12:31 uur
Islamitische filosofie - Roots & relevantie - Ibn Rushd In de Meevaart

Op 21 januari zal Kamel Essabane een presentatie geven over Ibn Rushd (1126-1198). Ibn Rushd is een van de grootste Islamitische filosofen die ook veel invloed heeft gehad op de West-Europese filosofie van de Middeleeuwen. 
Kamel zal met name spreken over een korte tekst van Ibn Rushd Fasl al maqal, die in het Nederlands is uitgegeven als Het beslissende woord. Geloof en wetenschap in de Islam. In deze tekst behandelt Ibn Rushd het zeer actuele onderwerp van de plaats van de rede, vooral filosofie in het religieuze systeem van de Islam. Wat is de verhouding tussen rationaliteit en religie, daar gaat het over in deze tekst. 
Zijn ze gelijkwaardig, vertellen ze dezelfde boodschap op verschillende manieren of heeft de religie toch de voorrang, of omgekeerd, de rationele filosofie? 
Kamel Essabane is filosoof en religiewetenschapper. Hij is o.a.verbonden aan de Hogeschool van Mechelen als lector Islam.
21 januari Meevaart Balistraat 48. 
Programma:
18.30 Inloop gezamenlijk eten,
Aanvang 19.30 uur.
21.30 aansluitend mogelijkheid tot discussie en gezamenlijke borrel.
Als je wil mee-eten, geef door naar info@cineboek-oost.nl

Organisatie: Wijkbegeerte in samenwerking met Schaakschool Indische buurt, Aknarij en Meevaart.

Islamitische filosofie - Roots en relevantie 

Het initiatief voor het project Islamitische filosofie is genomen door Wijkbegeerte, een samenwerkingsverband van mensen uit de academische wereld en buurt organizers, vergelijkbaar met professionele organisaties zoals Wijkwiskunde in de Indische buurt en Doetank in Amsterdam Noord. Het betreft het samenkomen van academici die, zoals in het Maagdenhuis 2015 , hun ivoren torens achter zich hebben gelaten en buurt organizers die in samenwerking met die actieve, activistische wetenschap de levenskwaliteit in de buurt omhoog willen helpen. Nog een ander voorbeeld is een initiatief als Wetenschap in de Wijk – waar wetenschappers onder andere spreken over de oorzaken van overgewicht, de gevaren ervan en wat je eraan kan doen. 

En nu dus wijsbegeerte in de wijk. Is dat nu zo praktisch als kennis van de oorzaken van overgewicht? Misschien niet helemaal, of misschien op een andere manier. In ieder geval gaat het om wijsheid en de aantrekkelijkheid ervan om wijs te zijn, vandaar het woord ''begeerte''. Het woord wijst erop dat het om iets prettigs, aangenaams gaat. Dus dat het goed, vreugdevol voor ons is om wijzer te worden. Wijzer worden voor jezelf en daarmee haast automatisch wijzer worden gemeenschappelijk met anderen. Wijsbegeerte kan dat proberen te bewerkstelligen, maar dan wel wijsbegeerte in de wijk, niet in een ivoren toren. 

Ons huidige project dat op 11 oktober is geopend met een festival gaat niet zomaar over wijsbegeerte, maar over Islamitische filosofie. In de toekomst zal het zeker ook gaan om andere praktische wijsbegeerte, maar nu dus Islamitische filosofie. Het had, wat ons betreft ook een andere wijsbegeerte kunnen zijn, omdat alle wijsbegeerte, alle wetenschap op de een of andere manier de uitdrukking is van wat mensen, ondanks alle soms onvermijdelijke tegenslagen en misère, vermogen. Het is altijd een uitdrukking van het menselijke streven om het beter te krijgen, altijd een teken van hun beschavingsdrang. 

Wij van Wijkbegeerte waren ook zelf geïnteresseerd in hoe die beschavingsdrang in bijvoorbeeld de Islamitische filosofie gestalte heeft 

gekregen. Hoe wijs waren de Islamitische filosofen, op welke manier, wat waren hun verschillen etc. Wij waren nieuwsgierig en leergierig, hoe vele eeuwen geleden in een wonderbaarlijke en geheimzinnige wereld mensen als Al Farabi en Ibn Rushd aan hun wijsheid kwamen . Vandaar dat wij de komende maanden zes specialisten in de Islamitische filosofie hebben uitgenodigd om ons over die wereld te vertellen en om hun kennis met ons te delen in een ontdekkingstocht naar nieuwe inzichten en nieuwe vaardigheden. 

De presentaties worden telkens gegeven in de Meevaart, Balistr 48 Amsterdam-Oost om 19.30 uur. In veel gevallen zal na de presentatie van de deskundigen, een interview met hen volgen waardoor ook de participatie van het publiek wordt vergemakkelijkt.

21 januari Meevaart, 19.30 uur 

Kamel Essabane over Ibn Rushd, Fasl al maqal, Het beslissende woord. In het Nederlands uitgegeven als Geloof en wetenschap in de Islam. Ibn Rushd( 1126-1198) behandelt in deze korte tekst het nog steeds actuele onderwerp van de plaats van de rede, vooral filosofie in het religieuze systeem van de Islam. 

Kamel Essabane is filosoof en religiewetenschapper. Hij is verbonden aan de Hogeschool van Mechelen als lector Islam. 

4 februari 2016 Meevaart,19. 30 uur, 

Anne Dijk over Rabi'a en Ibn 'Arabi. De mystica Rabi'a ontwikkelde in de 8e eeuw de filosofie van de liefde en hoe het verlangen naar het goddelijke de leidraad in het leven zou moeten zijn. Ibn 'Arabi werkte dit later veel systematischer uit. Deze twee denkers staan centraal staan in de bijeenkomst over mystieke filosofie. 

Anne Dijk is Directeur van het Fahm Instituut. Als islamoloog is ze werkzaam als onderzoeker/analist en consultant. Tevens is zij docent, trainer en auteur m.b.t. diverse onderwerpen voor meer begrip over en vanuit de Islam. Haar passie is rechtvaardigheid. 

18 Februari 2015, Meevaart, 19.30 uur. 

Michiel Leezenberg met een terugblik op en analyse van de Islamitische filosofie. Zijn precieze onderwerp is bij het ter drukke gaan van deze folder nog niet bekend. Dat zal te zijner tijd gebeuren. 

Michiel Leezenberg is als filosoof verbonden aan de UvA. Hij is o.a auteur van het boek Islamitische filosofie, een geschiedenis. Dit boek is overigens zeer de moeite waard hen die de cursus willen volgen. 

Initiatiefnemers van Wijkbegeerte: Mustapha Eljarmouni, Jielis van Baalen, Jos Sheren, Dris Bouras, Fabiola Jara Gomez.

Deel dit: